Nyheter

Franklin Graham inte längre portad - besöker Storbritannien nästa år

Evangelisten gör ett nytt försök med en kampanj på brittiska öarna efter att ha stoppats förra året

Franklin Grahams kritiserade kampanj i Storbritannien, som skulle ägt rum våren 2020, stoppades. Nästa år gör den amerikanske evangelisten ett nytt försök.
– Vi har fått garantier från Grahams organisation att hans budskap inte kommer att vara diskriminerande, säger en av de brittiska arrangörerna som har gett klarsignal.

Våren 2020 skulle Franklin Graham ha turnerat i åtta brittiska städer. Men en efter en drog sig arenabolagen, där samlingarna skulle hållas, ur. Till slut valde Franklin Graham att avblåsa hela kampanjen, som Dagen tidigare berättat.

Anledningen till avhoppen var att kritiken växte, framför allt mot Franklin Grahams uppfattning om homosexualitet som en synd och dennes motstånd mot äktenskap mellan par av samma kön.

Fick mycket kritik

Tonen mot den amerikanske evangelisten var bitvis hätsk. Peter Wilcox, biskop i Sheffield, ansåg att Franklin Grahams polemiserade retorik utgjorde “ett hot mot sammanhållningen i vår stad”.

Franklin Grahams organisation Billy Graham Evangelistic Association, BGEA, bestred anklagelserna. I ett uttalande hette det: “Det finns inga som helst bevis för att något enda evenemang där Franklin Graham varit involverad någonsin har orsakat fara för den allmänna säkerheten.”

I samband med att kampanjen blåstes av inledde Billy Graham Evangelistic Association, som grundades av hans pappa Billy Graham, rättsliga processer mot de arenabolag som stoppade honom.

Rättsprocesser pågår

Några av dessa juridiska processer pågår fortfarande, men två de bolag som portade Graham och välkomnar honom den här gången. Dessa är Arena Convention Centre i Liverpool och Utilita Arena i Sheffield, rapporterar Insider.

– Vi har fått betryggande garantier från de som anordnar evenemanget att pastor Billy Grahams budskap inte kommer att vara diskriminerande, respektlöst eller negativt mot någon enda grupp eller individ i samhället, säger en talesperson för ACC Liverpool Group.

Och en annan arena som är villig att ta emot Franklin Graham nästa år, International Convention Centre i Wales, har fått lugnande besked om “att pastor Franklin Graham inte kommer att uttala sig mot enskilda individer eller någon specifik grupp av människor”.

“Är i god form”

På Facebook skriver Franklin Graham att han nyligen genomgått en framgångsrik hjärtoperation. Han meddelar att han är i god form och ser fram emot att komma till de brittiska öarna.

“Jag ser fram emot de många möjligheter som kommer att finnas att predika evangelium om Jesus Kristus på olika platser i världen under år 2022. Jag uppmuntrar människor att sätta sitt hopp och sin tillit till Jesus” skriver han.

Den planerade kampanjen för 2022 ser ut att genomföras i en något nedskalad form jämfört med den som skulle hållits i år. I nuläget är fyra platser klara: Liverpool den14 maj, Wales den 21 maj, Sheffield den 25 maj samt London (EcCel Centre) den 16 juli.

– På grund av coronapandemin och annat kunde vi inte genomföra den förra kampanjen. Därför är vi mycket glada att vara tillbaka på banan. Det har inte varit möjligt att omboka alla de evenemang som var planerade för 2021. Men vi har inte helt gett upp dessa än, säger Roger Chilvers på BGEA till Premier Christian.

---

Fakta: Franklin Grahams kampanj

  • En stor utåtriktad kampanj skulle ägt rum i Storbritannien år 2021.
  • Den stoppades efter hård kritik mot Franklin Graham.
  • En ny kampanj planeras för år 2022.
  • Fyra platser är klara:
  • Arena Convention Centre i Liverpool den 14 maj.
  • International Convention Centre i Wales den 21 maj.
  • Utilita Arena i Sheffield den 25 maj.
  • London EcCel Centre den 16 juli.

---

Fler artiklar för dig