Nyheter

Tilltänkt huvudman för friskola fick nej - var för kristen

Skolinspektionen tror inte att stiftelse kan leva upp till kraven på allsidighet, saklighet och vetenskaplig grund

Kristna Nyhemsskolan i Varberg vill expandera och söker ny huvudman. Men Skolinspektionen tror inte att den kristna stiftelsen Pibus kan leva upp till kraven på allsidighet, saklighet och vetenskaplig grund och myndigheten har därför avslagit ansökan.

Nyhemsskolan-Varbergs kristna skola har ända sedan starten år 2000 drivits som en ekonomisk förening. Under årens lopp har verksamheten vuxit och i dag finns det såväl förskola som skola från förskoleklass upp till årskurs 9 med sammanlagt 172 barn. Parallellt med denna utveckling har också skollagen förändrats, vilket i sin tur har ställt högre krav på skolornas huvudmän, och nu anser ledningen för Nyhemsskolan att de ideella krafterna inte räcker till.

Åtta mil norr om Varberg ligger Göteborg. Där har Pibus (Peter Isaac Béens utbildningsstiftelse) drivit LM Engströms gymnasium sedan slutet av 1990-talet och förra året valde Nyhemsskolan att kontakta Pibus för att höra om de kunde tänka sig att gå in som huvudman även för Nyhemsskolan.

Svaret blev ja, och i januari i år skickades en ansökan in till Skolinspektionen, den myndighet som måste godkänna alla nya huvudmän.

Men beslutet blev en besvikelse för Nyhemsskolan och Pibus – Skolinspektionen godkände inte ansökan.

Saklig och allsidig

Enligt Hallands Nyheter hänvisade myndigheten bland annat till stadgarna för Pibus.

“Stiftelsens ändamål är att, på Bibelns och den evangelisk-lutherska bekännelsens (Konkordiebokens) grund, främja rekrytering och utbildning av Guds ords förkunnare. Detta kan ske genom drivande av ett för alla ungdomar öppet kristet gymnasium och en teologisk institution på akademisk nivå. Verksamheten som bedrivs för att uppnå ändamålet ska bygga på Bibelns Kristus-vittnesbörd och på den bibelsyn som Kristus och apostlarna ger uttryck åt ...”, står det bland annat.

Skollagen och läroplanerna slår fast att utbildningen i svenska skolor ska vara saklig och allsidig samt vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. I fristående skolor med konfessionell inriktning, som Nyhemsskolan i Varberg och LM Engströms gymnasium i Göteborg, kan utbildningen ha konfessionella inslag, men oavsett skolform måste undervisningen alltid vara icke-konfessionell.

Och det är just detta som Skolinspektionen har synpunkter på, myndigheten tror helt enkelt inte att Nyhemsskolan – med Pibus som huvudman – kommer att leva upp till kraven.

Hade inte godkänts i dag

Nyhemsskolans rektor Johan Törnäng håller inte med och hänvisar bland annat till LM Engströms goda rykte:

Johan Törnäng, rektor på kristna Nyhemsskolan i Varberg.

– Jag tänker att Skolinspektionen bör lita på sina egna regelbundna inspektioner som förhoppningsvis visar att alla skolor i Sverige följer skollagen med krav på saklighet, allsidighet och vetenskaplig grund. De som inte följer skollagen – kommunal-, fristående- eller konfessionell skola – ska få anmärkning och åtgärda sina brister, säger han till Dagen.

Att Pibus godkändes som huvudman för LM Engströms gymnasium på 1990-talet, men nu stoppas från att ta över driften av Nyhemsskolan, motiveras av Carin Clevesjö, chef på Skolinspektionens tillståndsenhet, med att lagstiftningen har förändrats. I ett mejl till Dagen skriver hon att tillståndet för LM Engströms gymnasium meddelades enligt 1985 års skollag då de fristående skolorna inte ingick i det offentliga skolväsendet vilket innebar att villkoren för kommunala och fristående skolor skilde sig åt. Hon tillägger att detta inverkade på läroplanerna och hon skriver att den nya skollagen från 2010 har påverkat såväl läroplanerna som prövningen av huvudmannaskapet.

Hon slår också fast att Pibus inte skulle ha godkänts som huvudman för LM Engströms gymnasium om den ansökan hade gjorts i dag.

Fortsätter oavsett huvudman

Maria Flising, styrelseledamot i Pibus, är i likhet med Johan Törnäng besviken över Skolinspektionens beslut. Hon säger sig också vara förvånad över avslaget och berättar att Pibus överväger att överklaga det. Hon förklarar att Pibus gärna hjälper andra konfessionella friskolor och nämner Johan Movingers gymnasium i Stockholm som Pibus stöttade under en period.

Hur kommer det sig att ni valde att tacka ja till förfrågan att gå in som huvudman för Nyhemsskolan?

– Bland annat för att flera av våra elever tidigare har gått på Nyhemsskolan. Det handlar alltså om att säkerställa blivande rekryteringar. Dessutom tycker vi att det är viktigt med kristna skolor.

Vad som händer med Nyhemsskolans huvudmannaskap framöver är oklart. Men Johan Törnäng försäkrar att verksamheten kommer att fortsätta.

– Om Pibus inte godkänns som huvudman kommer vi fortsätta som Nyhemsskolan-Varbergs kristna skola med vår valda styrelse som huvudman, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig