Nyheter

Bilda stoppar turné med antikristet metalband

“Beslutet togs i en situation då det rådde starka reaktioner”

Ett black metalband bokades av studieförbundet Bilda som föreläsare. Efter att musikernas antikristna låttexter uppmärksammades har turnén nu ställts in.
“Det kom reaktioner både internt och från representanter för medlemsorganisationer”, skriver Bildas förbundsrektor Samuel Gustafsson till Dagen.

I vinter var det tänkt att studieförbundet Bilda skulle arrangera en föreläsningsturné i sju svenska städer om hur det är att vara professionell musiker. Föreläsarna heter Victor Brandt och Daray Brzozowski och är med i det Gävle-baserade black metalbandet Dimmu Borgir.

I november kom dock nyheten att turnén ställs in. Anledningen är att Dimmu Borgirs låttexter – som ofta anspelar på satanistiska och antikristna teman – har väckt anstöt både internt och hos flera av Bildas medlemsorganisationer, där bland annat Katolska kyrkan ingår.

Kritik mot beslutet

Samuel Gustafsson, Bildas förbundsrektor, skriver i ett mejl till Dagen att reaktionerna på bokningen kom in när de började marknadsföra turnén tidigare i år. Då bestämde sig Bilda för att avboka föreläsarna.

Samuel Gustafsson, förbundsrektor för Bilda.

“Beslutet togs i en situation då det rådde starka reaktioner, bland annat från medlemsorganisationer, där åsikter, kunskaper, tolkningar och erfarenheter gick isär kring den planerade föreläsningsturnén. Beslutet togs om att i rådande läge inte genomföra turnén för att få tid och förutsättningar för samtal om detta kunde rymmas inom Bildas verksamhet”, skriver han.

Beslutet att ställa in turnén ledde i sin tur till stark kritik från andra håll. Marcus Backholm Bohlin, ledarskribent på Sundsvalls Tidning, drog paralleller till både “moralpanik” och “deplattformering”. Metalklubben Club Deströyer, som var först med att skriva om nyheten, uppmanade till bojkott av Bilda.

Kristen livsåskådning

Samuel Gustafsson säger att det inte var ett lätt beslut att ställa in turnén.

“Hela den uppkomna situationen är svår, men nu ska vi fokusera på fördjupade samtal om hur vi kan rymma den mångfald av bildning och kultur som är Bilda och samtidig vara trygga med hur vi talar om och hanterar gränserna för vad vi kan göra och hur.”

I Bildas uppdragsbeskrivning står det bland annat att förbundet ska “med kristen livsåskådning som grund bedriva folkbildningsarbete”. På frågan om Bilda har varit för otydliga i att kommunicera det till deltagare svarar Samuel Gustafsson:

“Jag kan inte svara på hur all kommunikation har skett men vi vill givetvis att de vi samverkar med känner till vårt syfte och uppdrag. Den kristna livsåskådningen är grunden för allt vårt folkbildningsarbete inom Bilda liksom folkbildningens grundsyn, som bland annat innebär att verksamheten ska vara fri och frivillig och öppen för alla.”

---

Fakta: Bildas black metalkontrovers

  • Victor Brandt och Daray Brzozowski från Dimmu Borgir skulle ha föreläst om livet som professionell musiker.
  • Dimmu Borgir är ett norskt black metalband som startade 1993.
  • Föreläsningsturnén var tänkt att gå i Gävle, Sundsvall, Borlänge, Jönköping, Linköping, Umeå och Luleå.

---

Fler artiklar för dig