Nyheter

Döden engagerade mest när Borlänge frågade Gud

Kyrkorna bjöd in stadens invånare till samtal om livets stora frågor

Döden engagerade mest när kyrkorna i Borlänge bjöd in invånarna till samtal om livets stora frågor.
– Döden är en fråga vi alla måste förhålla oss till, säger initiativtagaren Marcus Sandström.

Under hösten har fem församlingar uppmuntrat invånarna i Borlänge att fundera kring de eviga frågorna. Satsningen, som kallas “Vad frågar Borlänge Gud?”, utmynnade i tre samtalskvällar.

Tre frågor valdes ut

Med hjälp av de frågor som i förväg lämnats in via en särskild hemsida där projektet presenteras, valdes de vanligaste frågorna ut som sedan diskuterades på samtalskvällarna. Det blev dessa tre frågor:

Varför är världen så ond om Gud är god? Vem eller vad är Gud? Vad händer efter döden? Och den fråga som enligt Marcus Sandström väckte mest engagemang var den om döden.

– Jag tänker den frågan berör oss alla. Oavsett om vi tror på Gud eller inte måste vi på något sätt förhålla oss till döden. Ingen av oss kommer ju undan döden, konstaterar han.

Uppskattat arrangemang

Samtalskvällarna hölls på Maximteatern i Borlänge. En neutral lokal som skulle underlätta för icke kyrkvana personer att vara med, var det tänkt. Ett 30-tal personer kom per samtalskväll.

– Vi hade hoppats att fler skulle komma, och fler som inte är med i kyrkliga sammanhang. Vi gjorde det vi kunde för att få med så många som möjligt och känner oss glada för det. Och bland de som kom var det väldigt uppskattat.

Upplägget med en panel på podiet som samtalade tycker han fungerade bra och folk ställde frågor på plats. I panelen satt företrädare för några av de församlingar som stod bakom arrangemanget.

Hur tänker ni framöver?

– Vi kommer att göra en ordentlig utvärdering för att se vad som fungerade bra och vad vi kunde gjort bättre. Sedan får vi se om det blir fler liknande satsningar framöver, säger Marcus Sandström.

Vill nå ännu fler

Samtalskvällarna spelades in och de kommer att sändas genom kyrkornas olika kanaler. Kanske kan det locka fler att fundera kring Gud och de eviga frågorna.

Caroline och Marcus Sandström är initiativtagare till satsningen ”Vad frågar Borlänge Gud?”. Kyrkorna bjuder in stadens invånare till ett samtal om de stora livsfrågorna.

– Om bara en enda person blev intresserad av kristen tro var det värt att genomföra detta. Vi ger inte upp utan kommer att se hur vi kan gå vidare för att nå ut till flera.

Bakom satsningen står pingstkyrkan, Korskyrkan, Borlänge missionsförsamling, Immanuel och Kvarnforskyrkan. I samarbete med Ungdom med uppgift Dalarna och studieförbundet Bilda.


Fler artiklar för dig