Nyheter

Stockholms biskop: Risk att kyrkomötets beslut bidrar till antijudiska stämningar

Andreas Holmberg har varit i kontakt med Judiska församlingen i Stockholm och Judiska centralrådet.

Stockholms biskop Andreas Holmberg kritiserar kyrkomötets beslut att utreda om Israel begår så pass grova överträdelser att det går att använda ordet apartheid.
“Det finns en uppenbar risk att beslutet bidrar till antijudiska stämningar”, skriver han i ett öppet brev på stiftets hemsida.

Kritiken mot kyrkomötets beslut i tisdags är omfattande. Judiska centralrådet har reagerat och uttryckt att beslutet har skadat relationerna mellan Svenska kyrkan och de svenska judiska församlingarna.

Beklagar olyckligt uttryck

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver i ett öppet brev till Judiska centralrådet att hon beklagar att begreppet apartheid användes: “Själv skulle jag inte använt ordet i det här sammanhanget.” Hon ifrågasätter också hur beslutet ska kunna verkställas, som Dagen tidigare skrivit.

Nu tar Stockholms biskop Andreas Holmberg till orda. I ett öppet brev på stiftets hemsida riktat till Judiska församlingen i Stockholm, uttrycker han sin “stora besvikelse” över kyrkomötets beslut. Han menar att beslutet riskerar att skada relationerna mellan de judiska församlingarna i Sverige och Svenska kyrkan.

“Det finns också en uppenbar risk att beslutet bidrar till antijudiska stämningar” skriver Andreas Holmberg och berättar att han varit i kontakt med Hanna Halpern, generalsekreterare i Judiska församlingen i Stockholm, och Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

“Jag har uttryckt min besvikelse över beslutet. Jag förstår den upprördhet och besvikelse ni känner och vet att den delas av många i Svenska kyrkan” skriver Andreas Holmberg som hoppas och ber att kyrkomötets beslut inte ska försämra “de goda relationer som finns mellan den judiska församlingen och Stockholms stift och dess församlingar.”

“Ett polariserande beslut”

Ytterligare tre biskopar i Svenska kyrkan är öppet kritiska. Sören Dalevi i Karlstads stift och Åke Bonnier, Skara stift; skriver en gemensam debattartikel i Kyrkans tidning: “Beslutet kan rasera relationen med våra judiska syskon för lång tid”.

Och på Twitter förklarar Linköpings biskop Martin Modéus sin tydliga inställning i den infekterade frågan: “Beklagar djupt kyrkomötets polariserande beslut”.

---

Fler artiklar för dig