Nyheter

Judiska företrädare rasar mot Svenska kyrkan

“Detta beslut har skadat relationerna mellan Svenska kyrkan och de svenska judiska församlingarna”

Kyrkomötets beslut att utreda om Israel har gjort sig skyldig till apartheid utifrån folkrätten får skarp kritisk från judiska organisationer.
“Att Svenska kyrkans högsta beslutande organ valt att fatta detta beslut har skadat relationerna mellan Svenska kyrkan och de svenska judiska församlingarna”, skriver Judiska centralrådet i ett uttalande.

I går beslutade kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, att rösta igenom en motion som vill utreda huruvida Israel har gjort sig skyldig – utifrån folkrätten – till apartheid mot palestinierna. Motionen, som företräddes av centerpartisten Daniel Tisell, klubbades igenom efter het diskussion i kyrkomötet – 127 ledamöter röstade för medan 103 röstade emot.

“Kan få konsekvenser”

Flera judiska företrädare har reagerat starkt på beslutet. Judiska centralrådet, som är en sammanslutning av de judiska församlingarna i Sverige, har publicerat ett uttalande på sin hemsida, där de är mycket kritiska mot den klubbade motionen.

“Judiska Centralrådet beklagar djupt att Svenska kyrkans kyrkomöte beslutat att utreda huruvida staten Israel är en apartheidstat. Centralrådet ser mycket allvarligt på detta försök att frånta den judiska staten Israel dess legitimitet”, skriver de, och fortsätter:

“Denna ensidiga fixering vid staten Israel är historielös och kan inte bidra till en lösning av den pågående konflikten.”

De menar också att beslutet kan ha konsekvenser för framtida relationer mellan parterna.

“Att Svenska kyrkans högsta beslutande organ valt att fatta detta beslut har skadat relationerna mellan Svenska kyrkan och de svenska judiska församlingarna.”

Kritik från ungdomsförbund

Judiska ungdomsförbundet i Sverige (JUS) går ännu längre i sin kritik. På Twitter kallar de beslutet “vedervärdigt” och menar att deras förtroende för Svenska kyrkan är i botten.

“Att delegitimera den judiska staten på detta historielösa och ensidiga sätt och samtidigt hävda att man arbetar mot antisemitism är skrattretande. Detta gör att JUS förtroende till den Svenska kyrkan nu har nått ett nytt lågvattenmärke”, skriver JUS.

---

Fakta: Motionen Folkrätten i Israel och Palestina

  • Motionen vill att kyrkostyrelsen ska “låta granska den folkrättsliga situationen i Israel och Palestina utifrån framför allt FN:s apartheidkonvention och Romstadgans skrivningar om apartheid.”
  • Den klubbades igenom efter votering med 127 röster mot 103.
  • Motionen har skrivits av fyra kyrkomötesledamöter: Anna Karin Hammar (S), Lisa Tegby (Posk) Daniel Tisell (C) och Roberth Krantz (S).

---

Fler artiklar för dig