Nyheter

Ny rekordgammal ordförande i ungdomsorganisation

Ida Löveborn lämnade över till Arvid Hardmo vid riksstämman i Värnamo i helgen

Barn- och ungdomsorganisationen Equmenia valde ny ordförande i helgen. Arvid Hardmo är 37 år, och därmed den äldste någonsin på posten.
– Jag är klart äldre än mina företrädare, men i lokalföreningarna runt om i landet finns många ledare som är äldre än jag, säger han.

Arvid Hardmo valdes till ny ordförande av de 120 ombuden vid riksstämman i Värnamo. Han efterträder Ida Löveborn (tidigare Tonnvik) som haft uppgiften i tre år.

– Det känns jättespännande. Mitt engagemang utanför den lokala föreningen började med att hålla scoutledarutbildning i Equmenias regi när jag var 25 år. Sedan har det fortsatt med olika ideella uppdrag och nu har jag suttit i styrelsen i två år, berättar han för Dagen.

En man tittar in i kameran och ser glad ut.

En komplex uppgift

Som 37-åring är han den äldste ordförande Equmenia haft. Ett faktum som han inte tycker är något problem utan tvärtom ser som en tillgång.

– Att vara ordförande är en ganska komplex uppgift, där man till exempel både ska vara arbetsledare för generalsekreteraren, leda styrelsen, vara delaktig i olika processer och dessutom ett ansikte utåt. I den rollen kan det vara bra att ha en del erfarenhet, säger Arvid, som till vardags är biträdande rektor på en skola i Örebro.

Han är den förste ordföranden som även varit anställd i organisationen. Under ett år, 2013-14, var han scoutkoordinator på nationell nivå. Just scouting är ett arbete som han brinner för.

– I Johanneskyrkan i Kumla där jag och min familj är med finns ingen Equmeniaförening. Vi vill starta en förening och därför har vi börjat med familjescouting. Den riktar sig till barn i åldern 1–6 år och deras föräldrar. Vi träffas en gång i månaden ute i naturen och leker och lagar mat över öppen eld.

Tio personer i Equmenias nya styrelse står framför kameran.

Vad brinner du mer för?

– Vi behöver satsa mer på att underlätta övergången för den enskilde från engagemang i Equmenias arbete till att bli en del av församlingarnas liv och verksamheter. Ett annat viktigt område där vi påbörjat ett arbete är gaming. Att Equmenia ska finnas med där ungdomar finns är en viktig princip, säger Arvid Hardmo.

På årets riksstämma beslutades att riksstämmorna ska hållas vartannat år i fortsättningen. Det innebär att nästa riksstämma hålls 2023.

– Vi vill underlätta för våra medlemmar att kunna vara med och påverka ännu mer. Därför kommer vi vartannat år att samlas till ett slags “visionskonferenser”. Öppna forum där vi inte fattar en massa beslut utan där vi fokuserar på bra diskussioner där ännu fler får komma till tals.

---

Fakta: Equmenia

  • Är Equmeniakyrkans barn- och ungdomsförbund.
  • Riktar sig till unga i åldern 6–25 år.
  • Bildades 2007 av Metodistkyrkans ungdomsförbund, Svenska baptistsamfundets ungdomsförbund och Svenska missionskyrkans ungdom.
  • Har ungefär 400 lokala föreningar med cirka 13 300 medlemmar i Sverige.
  • Högsta beslutande organ är riksstämman, som från och med nu hålls vartannat år.

---

Fler artiklar för dig