Nyheter

”Jag behöver jobba med frågan om vaccin snudd på varje vecka”

Medlemmarnas inställning till vaccinet varierar i många församlingar

Det finns motsättningar i församlingen baserat på inställningen till coronavaccin. Det uppger drygt 20 procent av de pastorer som har svarat på Dagens enkätundersökning.
– Jag behöver jobba med frågan om vaccinet snudd på varje vecka, säger en officer inom Frälsningsarmén.

Dagen har frågat 114 pastorer från olika samfund om det finns motsättningar i deras församlingar som baseras på inställningen till coronavaccin. Samtidigt har pastorerna också fått svara på en fråga om de själva har valt att vaccinera sig. 21 procent uppgav att det finns motsättningar i församlingen medan 97 procent svarade att de är vaccinerade.

Två pastorer skriver att de har avstått från att vaccinera sig på grund av allergi/sjukdom, men en stor majoritet förklarar att det var självklart att ta coronavaccinet.

“Det tycker jag att man ska göra både för sin egen och för sin omgivnings skull”, skriver en pastor.

När det gäller frågan om motsättningar i församlingarna framgår det av fritextsvaren att det råder delade meningar i många kyrkor – däremot menar flera pastorer att motsättning är ett alltför starkt ord.

21 procent av pastorerna svarade ändå att det finns motsättningar och en officer inom Frälsningsarmén uttrycker stor frustration. Kårledaren, som vill vara anonym, säger till Dagen att motsättningarna är ganska tydliga trots att vaccinationskritikerna inte är så många till antalet.

– Jag behöver jobba med frågan om vaccinet snudd på varje vecka, säger kårledaren och tillägger att han har behövt markera att åsikter baserade på konspirationsteorier inte överensstämmer med grundinställningen hos Frälsningsarmén, som vill värna de svaga och därför uppmuntrar att ta vaccin.

Inte bara en inomkyrklig fråga

Enligt kårledaren går det inte att säga att vaccinationskritikerna tillhör en viss åldersgrupp eller samhällsklass. I stället menar han att de har inspirerats av den kristna högern i USA.

– “Gud kommer nog att skydda oss ändå”, har jag hört folk säga i kyrkan.

Kårledaren betonar att inställningen till coronavaccinet inte bara en är inomkyrklig fråga. Han säger att det blir en krock när kyrkan å ena sidan ska verka för samhällets bästa samtidigt som en del kristna å andra sidan lutar sig mot konspirationsteorier.

– Andra aktörer måste kunna känna att de kan lita på kyrkorna.

Har inte lyft ämnet i någon predikan

Den 11 augusti meddelade Mikael Hansson, pastor i Siljansnäs frikyrkoförsamling i Dalarna, på Facebook att han hade fått sin andra vaccinspruta.

– Jag fick en del kritiska kommentarer från människor som inte är medlemmar i församlingen efter att jag hade berättat att jag hade tagit sprutan, säger han till Dagen.

Mikael Hansson, pastor i Siljansnäs frikyrkoförsamling i Dalarna.

Mikael Hansson är aktiv på sociala medier och förklarar att han medvetet använder sociala medier för att dela sitt budskap – till exempel att han är positivt inställd till coronavaccinet.

– Alla vet var jag står i den frågan, säger han samtidigt som han berättar att han inte har lyft ämnet i någon predikan.

– Att säga “det här säger skriften” eller “det här säger Gud” är väldigt auktoritativt. Däremot har jag faktiskt bett ut att jag hoppas att många ska ta vaccinet.

Högt tryck i medierna

Trots att Mikael Hansson inte har frågat församlingsmedlemmarna om de har valt att ta coronavaccinet säger han sig vara ganska säker på att vissa har valt att avstå.

Han konstaterar att det är ett högt tryck i medierna på att alla ska ta vaccinet och han säger att det även finns ett tryck i församlingen. Men enligt Mikael Hansson är det fel att tala om motsättningar mellan församlingsmedlemmarna på grund av deras skiftande inställning till vaccinet.

Att han har undvikit att ta upp frågan i sina predikningar beror på att han inte vill stöta bort någon.

– Jag vill vara en pastor även för dem som har valt att inte ta vaccinet.

Efter att restriktionerna togs bort har verksamheten i Siljansnäs frikyrkoförsamling börjat återgå till hur den såg ut innan coronapandemin. Men allt är inte som vanligt.

– Vi har en liten kyrka och det brukar bli trångt vid kyrkkaffet. Och just därför har vi inte börjat servera fika igen. I stället säger vi åt människor att samlas utomhus om de vill umgås efter gudstjänsten. Dessutom finns det handsprit i kyrkan och i annonser skriver vi ut att alla ska hålla avstånd och undvika kroppskontakt samt stanna hemma vid symptom.

Har ni några särskild försiktighetsåtgärder som ovaccinerade förväntas förhålla sig till?

– Nej ingenting. Och dessutom vet jag att de som troligtvis inte har vaccinerat sig är ännu mer försiktiga.

---

Fakta: Dagens pastorsenkät

  • 105, respektive 107, pastorer från olika samfund (bland annat Evangeliska frikyrkan, Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén, Svenska alliansmissionen, Pingst FFS samt trosrörelsen), svarade på två frågor: “Upplever du att det finns motsättningar i din församling baserat på inställningen till coronavaccin?” samt “Har du vaccinerat dig?”.
  • Enkäten genomfördes 28 oktober–8 november 2021.

---

Fler artiklar för dig