Nyheter

”Hela rummet var fyllt av Guds Ande”

Den helige Ande berörande tema under medarbetardagar i Falun

FALUN. Han läser gärna forskarrapporter. Men just nu är teologen Mikael Hallenius omskakad av det han beskriver som ett “nedslag av Guds härlighet och kraft” på EFK:s pastorsdagar. Han skulle undervisa om den helige Andes kraft – men berättar att samlingen övergick i förbön, profetia och vad han kallar för något av “heligt kaos”.

Att många var berörda var tydligt när Dagen besökte Falun, där omkring 210 pastorer och anställda inom Evangeliska frikyrkan har varit samlade till medarbetardagar tisdag-torsdag. Detta efter en första dag med förbön för varandra, profetior och där den helige Andes kraft hade gjort intryck.

Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare för EFK i Sundsvall

– Jag gillar att vi inte bara pratar om den helige Ande, utan också får praktisera med förbön och profetiskt lyssnande. Det var starkt, säger Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare i Sundsvall, och en av deltagarna.

– Jag blev jätteglad. Vi var kvar i flera timmar. Anden är helt avgörande för att kunna leva ett liv med Gud, säger Matilda Waldenvik, barnledare från Immanuelskyrkan i Malmö.

Matilda Waldenvik, barnledare i Immanuelskyrkan Malmö

Intellekt och känsla

Vid gruppsamtalen kring olika processfrågor vid borden i Lugnetkyrkan rådde dagen efteråt en uppsluppen stämning. Årets tema kring den helige Ande – “Ni ska få kraft” – präglade dagarna både intellektuellt och känslomässigt, i stillsam och djupgående anda.

Pastorn David Fiske lockade till skratt när han delade med sig av bilden från ett badhusbesök under novemberlovet, ihop med några asylfamiljer med icke-simkunniga. Med ett underhållande kroppsspråk visade den självkritiske simläraren hur panik och vevande med armarna kan göra att man sjunker allt mer i vattnet.

– Det går bättre om vi vilar i simtagen. På samma sätt kan vi vila i Anden. Vi behöver inte försöka stressa fram vad Anden gör, utan kan vila i det, sa han till pastorskollegorna.

Många unga ledare

Ett 30-tal nya unga ledare välkomnades in i EFK:s medarbetargemenskap och fick komma fram för förbön första kvällen – och de välsignade i sin tur övriga generationers pastorer tillbaka efteråt.

Det blev lite rörigt. Hela rummet var fyllt av Guds härlighet och kraft.

—  Mikael Hallenius

Vad var det då som hände när Mikael Hallenius, lärare vid Akademi för ledarskap och teologi, ALT, skulle undervisa om den helige Andes kraft? Jo, han ville inte bara prata om Anden, säger han till Dagen där han sitter och läser en forskarrapport i Lugnetkyrkans foajé. Han hade inhämtat löfte av samfundsledarna att få inleda lite kort och sedan låta EFK-pastorerna betjäna varandra i förbön, med öppenhet för vad Anden ville göra. Så här berättar Mikael Hallenius:

– Jag bad: Kom, helige Ande! Och sa att Anden vill röra vid oss. Många kristna i dag saknar den erfarenheten av vad Gud vill ge oss.

– Sedan blev det förbön framför podiet, andra bad i grupper på olika håll i rummet. Vi delade profetia. Det blev lite rörigt. Hela rummet var fyllt av Guds härlighet och kraft. Jag var helt slut efteråt. Men det kanske har att göra med att jag fyllt 50 år också, säger han lite skämtsamt mitt i allvaret.

Mikael Hallenius, teolog och lärare vid ALT.

Glad för “heligt kaos”

Mikael Hallenius gillar det “heliga kaos” som han beskriver uppstod. Han betonar samtidigt att alla gudstjänster inte ska se ut på det sättet. Men han är glad för att ha fått ge pastorerna en erfarenhet och ha kunnat modellera hur det kan gå till.

– Min uppgift var att förlösa människor in i detta, för att de i sin tur ska kunna förlösa andra på hemmaplan. Vi behöver mer av kraft och liv. Inte minst nu mot bakgrund av pandemin, säger han.

Vad vill Anden säga till EFK?

En annan typ av övning för att lyssna in den helige Ande var när EFK-pastorerna nästa dag fick 30 minuter på sig att i ensamhet läsa och meditera över en utvald bibeltext. De möttes därefter i grupper, för att samtala om och skriva ned, vad de blivit berörda av och fått för tankar av texten. Allt för att fånga in vad Gud kan tänkas vilja säga till Evangeliska frikyrkan som rörelse just nu.

Fler artiklar för dig