Nyheter

Lazio sponsrar fotbollsmatch för romer

EM-hjälten Ciro Immobile dömer vänskapsmatchen mellan Vatikanen och ett romskt lag

En vänskapsmatch mellan Vatikanen och ett lag från en romsk organisation backas upp av storlaget Lazio.

Syftet med matchen “Brothers All” är att främja tolerans för den romska minoriteten i en fotbollsvärld där rasismen härjar på fotbollsläktarna.

Att det just är Lazio som tar initiativet är ingen tillfällighet. Klubbens “ultras”-fans är ökända sedan många år för sina nazisthyllningar. Nyligen gjorde Lazios örntränare (en levande örn är klubbens symbol) en “romersk hälsning”. Detta är känt som en fascistisk hyllning till Benito Mussolini, landets förre fascistiske ledare.

I ett försök att tvätta bort detta solkiga rykte och försöka stävja de värsta avarterna, sponsrar klubben matchen. Den spelas på söndag på Lazios träningsanläggning Formello i Rom.

Gardister i matchen

Vatikanens lag består av medlemmar ur schweizergardet, alltså den instans som skyddar påven och hans residens, anställa i Vatikanen och deras familjemedlemmar. Det romska laget representeras av ett lag baserat i Kroatien som arbetar för World Roma Federation, skriver nyhetsbyrån AP.

World Roma Federation är en organisation med säte i USA som hjälper romska grupper och andra marginaliserade etniska grupper.

Innan matchen får spelarna och Lazios ledarskap möta påven Franciskus som ofta lyft fram romers situation som viktig. Lazio kommer också att delta i ett projekt som Vatikanen har och som syftar till att få romska barn att spela fotboll i lokala klubbar.

Matchen döms av Lazios skyttekung Ciro Immobile, som var med när Italien vann EM i somras.

– Jag hoppas att jag ska vara en rättvis domare, skojade han på presskonferensen där upplägget presenterades.

Fler artiklar för dig