Nyheter

Han vill göra USA till ett “one religion”-land

Trumps förre medarbetare Michael Flynn: En nation under Gud och en religion under Gud

Donald Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn vill att kristendom upphöjs till statsreligion i USA. Han får dock kritik från många håll. Om det blir som han vill innebär det ett ingrepp i den amerikanska konstitutionen från 1789.

Tonen hårdnar i den pågående debatten om religionsfrihet i USA. En av de mest högljudda förespråkarna för en ändring i författningen är Michael Flynn. Vid en demonstration i San Antonio, Texas, i lördags förordade han “one religion”, att en religion – kristendomen – sätts framför andra religioner i USA.

– Om vi ska vara en nation under Gud, vilket jag tycker att vi ska, måste vi ha en religion. En nation under Gud och en religion under Gud, sa Michal Flynn bland annat.

Nytt medienätverk

Demonstrationen anordnades av American Faith, ett nytt kristet medienätverk som leds av pastor Phil Hotsenpiller. Denne beskrivs som “biblisk profetisk expert” och leder församlingen Influence Church i Anaheim Hills, Kalifornien.

I samband med att nätverket lanserades i juli i år skrev Phil Hotsenpiller enligt PR Newswire: “Majoriteten av massmedierna har övergett objektiviteten och propagerar i stället för liberala ideologier genom sin selektiva och ensidigt vinklade nyhetsrapportering, vilket orsakar splittring inom politiken och i samhället.”

Michael Flynn är en kontroversiell person som ofta sticker ut hakan. Han var president Donald Trumps säkerhetsrådgivare men avgick redan efter 24 dagar då det kommit fram att han ljugit om telefonsamtal som han haft med Ryssland innan den republikanska segern i presidentvalet 2016.

Flynn får mothugg

Sedan dess har Flynn gjort sig känd som en inflytelserik person på högersidan i den politiska debatten. Han har bland annat kopplats ihop med en konspirationsteori som förts fram av Qanon, skriver The Intercept. Qanon hävdar att Donald Trump leder en hemlig kamp mot ett internationellt nätverk av satanistiska pedofiler.

Flynns uttalanden om att USA måste upphöja kristendom till statsreligion får dock mothugg. Mark Hertling, politisk kommentator och pensionerad general, kallar Flynn, som också är före detta general, “en skam för den amerikanska armén”.

Journalisten Carl Bernstein, mest känd för sitt och kollegan Bob Woodwards uppmärksammade avslöjande i Washington Post av Watergateaffären 1974, beskriver Flynn som en bland flera “farliga och maktfullkomliga knektar och dårar” som Trump omgett sig med.

“Inte en sekulär nation”

Republikanen Josh Mandel, före detta delstatskamrer i Ohio, ger dock sitt stöd till Michael Flynn, rapporterar The Guardian. Mandel anser att frihet till religion inte är samma sak som frihet från religion. Han förklarar sitt ställningstagande på Twitter: “Amerika bildades inte som en sekulär nation”.

Men de som vill göra kristendom till statsreligion, på bekostnad av andra religioner, har svagt stöd bland amerikaner i stort. Som Dagen tidigare rapporterat säger en klar majoritet av befolkningen nej till detta.

En studie av Pew Research Center visar att 69 procent tycker att den modell som finns i dag ska vara kvar. Om detta inte ska gälla även i fortsättningen måste USA ändra i konstitutionen som trädde i kraft redan år 1789.

Fler artiklar för dig