Nyheter

“Vi vill inspirera unga att leva ut sin tro”

“Det behöver inte vara ett stort steg, ibland räcker det med ett litet”

Nästa år hoppas arrangörerna av konferensen The Send att flera tusen ungdomar ska samlas i Oslo. Men redan om några veckor anordnas ett The Send i miniatyr i S:ta Clara kyrka i Stockholm.
– Vi vill inspirera ungdomar att leva ut sin tro där de bor eller genom mission utomlands, säger Anders Carlsson på Youth with a mission Sverige (YWAM) till Dagen.

Allt började för några år sedan då ungdomsorganisationen YWAM:s Andy Byrd fick en vision om att kristna ungdomar skulle ta en mer aktiv roll. Anders Carlsson beskriver en dröm om att inspirera unga att gå helt för Jesus.

– Många längtar efter att ta tron på allvar, men sedan ska det också bli något konkret. Det behöver inte vara ett stort steg, ibland räcker det med ett litet – det vi vill är att hjälpa ungdomarna att ta initiativ.

I ett pressmeddelande från YWAM Sverige nämns fyra områden där ungdomarna gärna får bli mer aktiva:

– Personlig bibelläsning och bön.

– Starta eller delta i en kristen skolgrupp

– Engagera sig i ungdomsarbete i en lokal församling

– Delta i en missionsresa.

500 ungdomar från Sverige

The Send, som på svenska närmast kan översättas med “sändandet”, arrangerades första gången i februari 2019 i Orlando, Florida. Enligt The Sends webbplats fanns nästan 60 000 människor på plats på samlingen då deltagarna deklarerade “krig mot inaktivitet/passivitet”. I början av 2020 var det dags för liknande samlingar på tre stora arenor i Brasilien och efter en paus under coronapandemin planeras det nu alltså för nya satsningar.

I maj nästa år arrangeras The Send i Kansas City, Missouri, och den 25 juni är det dags för Telenor Arena i Oslo, som tar 25 000 åskådare vid konserter, att stå värd för eventet.

– Vi räknar med att omkring 500 ungdomar åker från Sverige, säger Anders Carlsson som tror att siffran hade kunnat vara ännu större om samlingen inte hade kolliderat med midsommarhelgen.

App för överlåtelser

Den primära målgruppen för The Send är ungdomar i åldern 15–25 år, men Anders Carlsson betonar att samlingen i S:ta Clara kyrka i Stockholm, som arrangeras den 1 december, är öppen för alla. Han berättar samtidigt att det finns en förhoppning om att andra orter i Sverige ska arrangera liknande samlingar under våren.

YWAM är huvudarrangör för The Send, men när det gäller satsningen i Sverige förklarar Anders Carlsson att de även för diskussioner med andra kyrkor och kristna organisationer som förhoppningsvis också vill engagera sig. Han berättar att deltagarna på The Send i Oslo kommer att kunna ladda ned en app i mobilen där de kan fylla i överlåtelser som de bestämmer sig för.

– Om ungdomarna exempelvis bestämmer sig för att starta en kristen skolgrupp, eller att engagera sig i en kristen skolgrupp, är det bra att en kristen skolorganisation kan kontakta dem och följa upp hur det går. Vi kommer att följa upp alla som överlåter sig till saker i appen, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig