Nyheter

Ökat stöd till trossamfund i budget från M, KD och SD

Kristdemokraternas Jakob Forssmed försvarar budgetsamarbetet med SD med att det är sakpolitiken som är i fokus

M, KD och SD lägger nu fram ett gemensamt budgetförslag. Bland annat ingår mer pengar till trossamfundens säkerhet, ett utökat gåvoavdrag samt en satsning mot ofrivillig ensamhet.
KD:s Jakob Forssmed säger att det viktiga är sakpolitiken, inte vilka som samarbetar med vem.

Svensk inrikespolitik är inne i ett kritiskt skede, där såväl en ny regering som nästa års budget ska tas fram. Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson har fått sitt sonderingsuppdrag förlängt till nästa vecka, där förhandlingar pågår för att få ihop stöd från C, V och MP för att bilda regering.

Samtidigt står riksdagen i färd med att klubba igenom nästa års budget, vilket ser ut att bli en nagelbitare. Under tisdagen kom beskedet att M, KD och SD går fram med ett gemensamt budgetförslag. Inte helt oväntat är det många som reagerar på att de tre partierna gör gemensam sak på det här viset, det kontroversiella är samarbetet med SD.

KD försvarar SD-samarbete

Jakob Forssmed är Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Hur känns det att presentera ett budgetförslag med SD?

– Den här budgeten är väldigt sakpolitiskt orienterat och det är resultatet som räknas. Vi förhandlar med olika partier för att försöka få igenom kristdemokratisk politik, i våras var det via en extrabudget tillsammans med Vänsterpartiet och nu gör vi det här med Sverigedemokraterna.

Men förstår du om folk reagerar?

– Kristdemokraterna har sagt att vi är beredda att förhandla med alla partier och att det är sakinnehållet som avgör. Och det här är bra, det blir mer pengar till rättsväsendet, sjukvården, till Sveriges familjer och vi får minskade barngrupper i förskolan. Förslagen som vi lägger är bra för Sverige.

Då är det underordnat vem ni samarbetar med?

– Man behöver samarbeta med de partier som vill och där man har möjlighet att få igenom sina förslag. Sedan har alla partier sina gränser, men jag är stolt och nöjd med det förslag vi presenterar.

Mer till trossamfund

Bland förslagen som M, KD och SD enats om återfinns bland annat 10 miljoner kronor mer till trossamfundens arbete med säkerhet.

– Ingen ska behöva känna sig hotad när man utövar sin tro och tyvärr behövs den här satsningen. Vi har sett hur judiska församlingar blivit utsatta för hatbrott, men det gäller också kyrkor och moskéer, säger Jakob Forssmed.

Kristdemokraterna har också fått gehör för ett en av sina hjärtefrågor, gåvoavdraget, som i det här budgetalternativet fördubblas. En annan nyhet är en satsning på 25 miljoner kronor på ofrivillig ensamhet. Det här är en fråga som Jakob Forssmed personligen drivit och det är med ett varmare tonläge i rösten han svarar på frågor om detta.

– Vi ser hur många har självisolerat sig under pandemin. Det känns oerhört bra att skjuta till pengar till föreningar och organisationer som jobbar mot ensamhet hos äldre, säger han.

Som kristdemokrat vill Jakob Forssmed också lyfta fram familjefrågorna, som mer pengar till föräldrastöd och möjligheten för föräldrar att ta tjänstledigt för att få mer tid för barnen.

C avvisar både SD och V

Oppositionen har redan tidigare fått igenom sin budget en gång, hösten 2018. Då valde statsminister Stefan Löfven att avfärda den som en “servettskiss”. Även nu kommer hård kritik, sakpolitiskt handlar det om att man vill sänka bensinskatten, strama åt invandringen och göra skattesänkningar. Men framförallt handlar kritiken om att SD får vara med.

Centerns Annie Lööf reagerade exempelvis på det då hon besökte TV4:s “Malou efter tio” där hon tydliggjorde att hennes parti inte kommer att “förhandla med främlingsfientliga populister”. Hon avfärdade också ett budgetsamarbete med V, vilket hade behövts för att trygga en budget på den politiska vänstersidan. Nu är det därför högst oklart vilken budget som kommer att antas.

---

Fakta: Budgetomröstningen

  • Den 24 november ska riksdagen rösta om kommande års budget.
  • M, KD och SD har nu enats om ett gemensamt förslag, vilket har potential att gå igenom.
  • Om L och C väljer att rösta på sina egna budgetar så är det oppositionens budget som vinner.

---

Fler artiklar för dig