Nyheter

Kommun kritiserar kristen förskola - bad bordsbön och sa “amen”

Nyköpings kommun kräver att konfessionella inslag plockas bort från verksamheten

Vid en inspektion av Klippans förskola i Nyköping tackade barnen Gud för maten och avslutade med “amen”. Nu får förskolan, som drivs av Hjortensbergskyrkan och som ligger i direkt anslutning till kyrkan, kritik av kommunen.

Det var den 30 september som en inspektör från Barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommunen besökte Klippans förskola. I tillsynsrapporten beskrivs hur det bads en bön i samband med måltiden på eftermiddagen “där ‘Gud’ tackades och bönen avslutade med ‘amen’.”

Enligt skollagen ska undervisningen i fristående förskolor vara icke-konfessionell medan utbildningen i övrigt får ha en konfessionell inriktning. “Målstyrda processer i verksamheten som är ledda av en pedagog, som till exempel högläsning och måltider är en del av undervisningen i förskolan där utveckling och lärandet sker ständigt”, står det i rapporten från Barn- och ungdomsnämnden.

Kim Pischner, samordnare för skola och barnomsorg inom Nyköpings kommun – och den som utförde inspektionen – klargör i en kommentar till Södermanlands Nyheter att “all undervisning” på förskolan ska vara icke-konfessionell. Samtidigt säger hon att det ibland kan vara svårt att avgöra exakt var gränsen mellan undervisning och utbildning ska dras – men hon är tydlig med att bordsbönen på Klippans förskola ska betecknas som ett religiöst inslag.

“Gammal vana hos personalen”

Det håller även förskolans rektor Henrik Eriksson med om. I ett yttrande till kommunen, efter inspektionen, har han erkänt en historia av konfessionella inslag.

– Jag tillträdde min tjänst i våras, och jag har sedan dess arbetat för att få bort detta, säger han till Dagen.

Hjortensbergskyrkan i Nyköping.

Att en bordsbön bads i samband med inspektionen i september menar han handlar om gammal vana hos personalen. Han konstaterar att det tar tid för människor att lära om sig.

I yttrandet till kommunen har Henrik Eriksson också förklarat vilken ramsa som ska läsas i samband med måltiderna på förskolan.

“Tack för allt som gror och växer på vår gröna jord. Tack för solen, tack för regnet, tack för maten på vårt bord. Varsågod!”

”Barnen får god omsorg”

Kim Pischner skriver i tillsynsrapporten att den ramsan är icke-konfessionell och att Barn- och ungdomsnämnden i övrigt inte har några kommentarer på valet av ramsor.

När Dagen på måndagsförmiddagen gick in på förskolans webbplats stod det bland att ambitionen med verksamheten är att “på kristen grund, erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet” samt att “presentera en kristen tro, enligt Bibeln, som barnen på ett naturligt sätt kan bli delaktiga i”. Dessutom stod det att vissa samlingar “avslutas med en bön”.

När Henrik Eriksson får en fråga om hur detta går ihop med läroplanen svarar han direkt att det inte gör det.

– Så ska det inte stå, det är fel, säger han och tillägger att informationen på webbplatsen har blivit kvar av misstag och att den ska tas bort så snabbt som möjligt.

Av den sammanfattande bedömningen av Klippan framgår att det är en förskola med “överlag goda rutiner” där “barnen får god omsorg”. När det gäller de konfessionella inslagen ska förskolans huvudman, Stiftelsen Hjortensbergskyrkans daghem Klippan, återrapportera åtgärder för att undervisningen ska vara icke-konfessionell senast den 30 november.

Hjortensbergskyrkan är ansluten till såväl Equmeniakyrkan som Pingst – fria församlingar i samverkan.

---

Fakta: Konfessionella skolor

  • Enligt skollagens första kapitel ska undervisningen vid fristående skolor, fristående förskolor och fristående fritidshem ska vara icke-konfessionell. Utbildningen i övrigt vid fristående skolor, fristående förskolor och fristående fritidshem får ha en konfessionell inriktning. Deltagandet i konfessionella inslag ska vara frivilligt.
  • Enligt skollagen har Skolinspektionen tillsynsansvar för exempelvis skolväsendet medan kommunerna ansvarar för tillsynen av förskolor vars huvudman kommunerna har godkänt. I fallet med Klippans förskola innebär det att det är Nyköpings kommun som ska granska.

---

Fler artiklar för dig