Nyheter

Unga katoliker vill införa genusneutral markering vid ordet Gud

Tyska katolska ungdomsförbundet tänker börja skriva Gud*

Många unga har svårt att se Gud som en äldre vitskäggig farbror. Det menar unga katoliker i Tyskland, som nu vill lägga till den så kallade “genusasterisken” vid ordet Gud. Men katolska biskopskonferensen ställer sig avvisande.

Asterisken används i Tyskland efter till exempel en personbeteckning som lärare/lärarinna (Lehrer*in) för att visa att bäraren kan vara man, kvinna alternativt inte identifiera sig som något av dessa. Tyska katolska ungdomsförbundet (Katholische junge Gemeinde, KJG) tycker nu att det är dags att införa den så kallade genus-asterisken vid ordet Gud. De får medhåll från hjälpbiskopen Johannes Wübbe från Osnabrück, rapporterar katolska tidskriften Signum.

Wübbe valdes i september till ordförande för den tyska biskopskonferensens ungdomskommission. I en intervju har han förklarat att många unga människor har svårt att föreställa sig Gud som en äldre man med långt vitt skägg. När man studerar Bibeln djupare, menar han, upptäcker man att när Gud kallas “Fader” är det först och främst tänkt att berätta något om hans väsen – inte en fråga om att fastställa en könstillhörighet.

“Inte på dagordningen”

Ungdomsförbundet förbereder sig nu på att börja skriva Gott* (Gud*) i sina dokument. I ett pressmeddelande säger de: “Fler och fler troende stöts i dag bort av bilden av en manlig, patriarkal, vit Gud och de är öppna med sina åsikter”. Dessa bilder står i vägen vid ungdomarnas gudsmöten, betonar KJG.

Katolska biskopskonferensen ställer sig dock inte bakom ungdomarnas önskan.

“Teologisk debatt i detta ämne är inte på dagordningen just nu. Vi har många andra problem att tackla inom kyrkan för närvarande”, berättar konferensens talesperson Matthias Kopp för tyska tv-kanalen Sat. 1. Han lägger till: “Gud är mer än solen, mer än månen, mer än stjärnorna. Gud är ogripbar. Vi kan inte beskriva Gud i ord”.

Får medhåll av teolog

Men ungdomarna får medhåll från teologen Irene Diller. Hon säger till katolska nyhetsmediet Katholisch.de att stjärnan tillför betydelse och att “formuleringen närmar sig Bibelns språk”. Hon påminner om alla de gånger i Bibeln där Gud omskrivs genom olika ersättningsord. I liturgin finns däremot inte denna mångfald, vilket är tråkigt, menar hon. Irene Diller frågar sig om bilderna av Gud som en äldre skäggig man också gör att vi inte får syn på Gud som verksam i dag, i våra liv.

– Gud, som vi känner honom, är en levande kraft i våra liv och manar till rättvisa och inkludering. Här finns en del att göra både i kyrkan och i samhället, säger hon.

---

Fakta: Även studenter står bakom kravet

  • 2020 bestämde tyska katolikers studentförbund att skriva ordet Gud med en asterisk.

---

Fler artiklar för dig