Nyheter

Svensk missionärsfamilj lämnar konfliktfyllt Etiopien

EFS missionssekreterare: UD har gjort en bedömning att svenskar inte ska vara i Etiopien för tillfället.

EFS missionärer lämnar nu det konfliktdrabbade landet. Men missionssekreterare Erik Johansson betonar att det inte i dagsläget beror på att det finns ett säkerhetshot mot missionärerna. – De hade gärna stannat om inte skolan hade stängt, säger han.

Under helgen kom en uppmaning från svenska UD om att svenskar borde lämna Etiopien, med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet. På måndagen hade också Afrikanska unionen ett extrainsatt möte där man diskuterade situationen i Etiopien. På söndagen hölls stora demonstrationer till stöd för regeringssidan i konflikten i Addis Abeba.

Kommer hem på lördag

Dagen rapporterade också i lördags att den av EFS utsända missionärsfamiljen skulle stanna kvar trots UD:s rekommendation. Men på måndagen kom beskedet från EFS att missionärsfamiljen kommer hem på lördag. Anledningen till att man fattat detta beslut är att skolorna stänger, säger Erik Johansson.

– De hade gärna stannat om det inte vore för skolgången för deras barn. I nuläget ser vi inget direkt säkerhetshot mot dem där de befinner sig, säger han.

Hur är läget i Addis Abeba just nu?

– Min bedömning är att det inte är farligt alls att vara i Addis Abeba. Det är väldigt lugnt där, det är helt som vanligt. Det är längre norrut som det är krig.

Bild från Se Be Ge-inspelningen i Mar Mattai i Irak - Erik Johansson och Dagmawit Alemayehu.

Inga tecken på krig

När Dagen når Erik Johansson befinner han sig på Arlanda, där han just tagit emot de praktikanter, som EFS haft på plats i Etiopien. De har redan kommit hem till Sverige.

– De var ute och shoppade häromdagen, berättar han. De säger att det inte finns några tecken på krig alls.

Erik Johansson menar att rapporteringen om vad som sker i Etiopien har fått en lite alarmistisk ton i Sverige.

Är det som framkommer i medier överdrivet?

– Det är svårt att säga om det är överdrivet, men bilden är inte så enkel som det kan verka. UD har gjort en bedömning att svenskar inte ska vara i Etiopien för tillfället. De har förstås tillgång till information som jag inte har tillgång till. Men jag har tillgång till annan information.

– UD gör en bedömning av landet som helhet, medan vi gör en bedömning av situationen där missionärerna är. Det är ingen tvekan om att det är en allvarlig situation, men min bedömning är att det just nu inte är farligt alls att vara i Addis Abeba, säger Erik Johansson.

Ambassaden öppen

UD och den svenska ambassaden meddelade på söndagen till TT att svenska ambassaden tills vidare är öppen i Addis Abeba men att man “följer utvecklingen noggrant och står i kontakt med andra länder både lokalt i Etiopien och på huvudstadsnivå”.

Konflikterna i Etiopien tog sin början i november 2020. På ena sidan står regeringen med premiärminister Abiy Ahmed, som tillhör folkgruppen Oromo. På andra sidan det styrande partiet i Tigray, TPLF.

Kriget började med att TPLF angrep den etiopiska arméns bas i regionstaden Mekelle och dödade ett antal etiopiska soldater, vilket ledde till att regeringen svarade med en offensiv mot TPLF.

Allians vill avsätta regeringen

Under helgen rapporterades att flera oppositionsstyrkor, bland annat TPLF, ingått en allians med syfte att avsätta premiärministern och hans regering. Samtidigt har enligt amerikanska källor Etiopiens armé uppmanat veteraner att ta värvning för att försvara regeringssidan. FN, USA, EU, Kenya och Kanada samt olika människorättsgrupper har manat till vapenvila.

Fler artiklar för dig