Nyheter

Bibelskoleeleven Hanna Wänerskog dödförklarad

Pappa Marcus: “Katastrofen är ett faktum, och den lever vi i varje dag.”

Bibelskoleeleven Hanna Wänerskog sveptes bort i vågorna på Hawaii. Snart två år senare dödförklaras hon formellt av svenska myndigheter.
– Katastrofen är ett faktum, och det lever vi i varje dag. Men det är skönt att vi nu kan avsluta en del praktiska saker, säger pappa Marcus Wänerskog.

20-åriga Hanna Wänerskog från Vänersborg hade rest till Hawaii för att gå tre månader på bibelskolan Surfing the nations på andra sidan jordklotet. Stora drömmar hade hon, och skulle både få lära sig vindsurfa och läsa Bibeln.

Men det blev bara tre veckor på Stillahavsön innan den där kvällen då det blåste upp och hon drogs ut i de höga vågorna. Hon försvann när hon vandrade i strandkanten ihop med sina kamrater.

– Hanna var en väldigt omtänksam person. Hon var full av värme och kärlek till andra, säger Marcus Wänerskog.

Hanna Wänerskog, 20år, sveptes bort i havet på Hawaii för ett år sedan och har aldrig setts sedan dess.

Kroppen försvunnen

Någon kropp hittades aldrig trots ett intensivt sökande i havet av räddningstjänsten på Hawaii. Det har gjort att svenska myndigheter inte har velat dödförklara Hanna. Men för föräldrarna Marcus och Sara Wänerskog har det aldrig varit någon tvekan om att dottern inte längre finns i livet – hur smärtsam den insikten än är.

När Skatteverket nu slutligen har gjort en formell dödförklaring innebär det att en rad praktiska saker kan avslutas kring Hanna. Hennes flygbiljett hem från Hawaii har exempelvis inte kunnat avbokas hos SAS eftersom Hanna var myndig och hade ansvaret själv. Föräldrarna har betalt en livförsäkring för dottern i nästan två år. Från tandläkaren kommer en kallelse varje år.

– Vi har ringt och förklarat vad vi vet, men har inte haft mandat att agera. Men nu ska det praktiska med bouppteckning och annat kunna avslutas, säger Marcus Wänerskog.

Hanna Wänerskog, 20år, sveptes bort i havet på Hawaii för ett år sedan och har aldrig setts sedan dess.

Minnesstund, men inte begravning

Inte heller har familjen kunnat hålla en formell begravning. En minnesstund anordnade de dock efter olyckan för att tillsammans med många andra sörja och minnas Hanna.

– Någon begravning tänker vi inte ha nu. Det blir bara konstigt. Men kanske kan vi få en minnesplats i en minneslund.

Fram tills nu har familjen själva ordnat en plats att minnas Hanna i trädgården utanför villan. Under allhelgonahelgen har vänner kommit på fika och det har återigen varit mycket känslor, uppger pappa Marcus Wänerskog. Ljusen lyser fortfarande där ute, säger han till Dagen.

Skönt med besked

Beskedet från myndigheterna att de fattat beslut om att dödförklara Hanna, kom nyligen efter några månaders eftersökning då ingen hört av sig.

– Situationen i sig har inte förändrats. Det som har hänt har hänt. Men någonstans är det skönt med beskedet. Samtidigt har vi kvar de fina minnena av Hanna, säger Marcus Wänerskog.

Hanna Wänerskog, 20år, sveptes bort i havet på Hawaii för ett år sedan och har aldrig setts sedan dess.
Fler artiklar för dig