Nyheter

RFSL vill kriminalisera omvändelseförsök

Lobbyorganisationen kommer att driva frågan framöver

Kriminalisera försök att ändra människors sexuella läggning. Den frågan kommer RFSL att driva, enligt ett beslut på deras kongress.

Lobbyorganisationen RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) hade sin kongress förra helgen, där de tog fram vilka frågor som de vill driva under de kommande åren. Ett av ställningstaganden som kongressen beslutade sig för att anta var att utreda kriminalisering av omvändelseförsök av människors sexuella läggningar eller könsidentitet. Enligt RFSL betyder ställningstagandet att de vill att:

“[En] utredning tillsätts för att dels klargöra hur befintlig lagstiftning kan användas för att motverka omvändelseförsök och dels utreda om hur omvändelseförsök kan kriminaliseras i Sverige”.

Vill tillämpa rekommendationer

RFSL utvecklar i ett mejl till Dagen att deras ställningstagande vilar på en rapport gjord av FN:s oberoende expert. Där definieras omvändelseterapi som en rad olika praktiker som har gemensamt att de försöker ändra på människors sexuella läggning. Dessa praktiker kan utföras av bland andra “privata och offentliga institutioner för mental hälsa, trossamfund, traditionella helare och representanter från stater”.

FN:s rapport landar därefter i en uppmaning till ett globalt förbud av omvändelseterapi, och det är dessa slutsatser som RFSL tar fasta på.

“Vi vill att det ska utredas hur FN:s rekommendationer kan appliceras i Sverige”, skriver RFSL och tillägger att det behöver anpassas till den svenska lagboken.

“Samtidigt tänker vi att det redan nu finns många lagar som kan användas om någon blir utsatt för oönskade interventioner, men att det behöver klargöras vilka lagar som skulle kunna appliceras i olika situationer.”

Regeringen kartlägger

RFSL skriver också att de tidigare har lyft omvändelseförsök i ett remissvar på regeringens förslag att göra hedersbrott till en egen brottsbestämning. Där skriver de att “omvändelseförsök måste förstås som en våldshandling och i förlängningen som en form av sexuellt våld.”

Förra året inledde regeringen en kartläggning av omvändelseterapi i Sverige.

---

Fakta: Omvändelseterapi

  • Omvändelseterapi (conversion therapy på engelska) innefattar olika praktiker som syftar till att ändra människors sexuella läggning eller könsidentitet.
  • I flera länder, som Malta, Tyskland och USA, är omvändelseterapi helt eller delvis förbjudet.

---

Fler artiklar för dig