Nyheter

Gatupastorn Marcus Olsons Instagramkonto stängdes ner

“Jag försöker enbart sprida hopp, jag har inte postat något som bryter mot Facebooks riktlinjer”

Utan förklaring stängde Facebook ned gatupastorn Marcus Olsons Instagramkonto.
– Det är en tuff tid vi lever i, säger Equmeniakyrkans riksevangelist till Dagen.

Marcus Olson har använt Instagram som en del av sitt arbete under flera års tid. Länge fungerade allt problemfritt, men i somras, när han började direktsända andakter, fick han problem.

– Jag blev varnad för att jag hade brutit mot någon policy och kontot låstes också under 24 timmar vid flera tillfällen. Då kunde man fortfarande se det som fanns på kontot, men jag kunde inte lägga upp något nytt.

Enligt Marcus Olson kom det aldrig något förklaring från Facebook, som äger Instagram, kring vilken regel han hade brutit mot – och varför kontot hade blivit tillfälligt avstängt.

Knappt 7 000 följare

Han fortsatte därför att lägga upp liknande material på Instagramkontot vilket resulterade i att det helt stängdes ned i september. Till skillnad från tidigare gick det nu inte alls att komma åt kontot.

– Sedan öppnades kontot igen utan förvarning innan det stängdes ned för gott, säger han till Dagen.

Då hade Marcus Olson knappt 7 000 följare.

– Det är inte jättemånga om man jämför med många utanför kyrkan, men i kyrkans värld var det ändå relativt många, säger han och tillägger att antalet följare inte är det viktiga utan hur aktivt kontot är.

– Och jag lade ofta upp andakter och kortare predikningar, bland annat om självmord, som i snitt hade 3 000–4 000 visningar vilket är väldigt många. Det är också det som är det tråkigaste med att kontot har stängts ned, många förlorade möjligheten att titta på det jag lägger upp.

Undviker hashtags på nya kontot

Efter nedstängningen av Marcus Olsons gamla konto har han startat ett nytt. Hittills har det cirka 700 följare och Marcus Olson säger att han lägger upp samma typ av material som tidigare. En detalj har han ändå förändrat.

– Jag fick ett råd att inte skriva en massa hashtags eftersom det kan ställa till problem. På det gamla kontot skrev jag ofta #jesus och liknande, men det gör jag inte nu. I övrigt säger jag däremot samma sak.

Emanuel Karlsten, journalist och expert på sociala medier, säger till Sändaren, som var först att rapportera om Marcus Olsons nedstängda Instagramkonto, att det inte är ovanligt att konton stängs ner av misstag.

– Att någon råkar stängas av händer titt som tätt, men så kommer de tillbaka efter överklagan. Oftast går det snabbare när medier är inblandade och driver på.

Emanuel Karlsten

Räknar inte med svar

Detta är precis vad Marcus Olson vill ska hända. Men han har inte några större förhoppningar om att få veta varför hans gamla konto stängdes ned. Han räknar inte heller med att få reda på vem, eller vilka, som anmälde kontot.

– Det är kanske några så kallade “troll” som har stört sig på mig. Men eftersom jag inte har postat något som bryter mot Facebooks riktlinjer kommer jag inte att få några svar. Jag skriver inget politiskt, varken till höger eller vänster, utan försöker enbart sprida hopp. Det är en tuff tid vi lever i.

Fotnot: Marcus Olsons nya Instagramkonto heter gatupastornmarcus. (Det nedstängda hette gatupastorn.)

Fler artiklar för dig