Nyheter

SD-politiker: Kyrkan är inte ett forum för politisk aktivism

SD-politiker: Kyrkorummet är inte ett forum för diverse politiska aktivister

Det behövs tydligare regler kring förändringar av kyrkorummet, samt hur “mediesituationer som kan uppkomma i ett kontroversiellt ärende” ska hanteras. Det har kyrkofullmäktige i Malmö pastorat beslutat efter uppståndelsen kring två tavlor med hbtq-motiv i S:t Pauli kyrka.

Första adventshelgen 2019 hängdes Elisabeth Ohlsons tavla Paradiset upp i koret i S:t Pauli kyrka i Malmö. Detta väckte kritik, framför allt på grund av tavlans hbtq-motiv. Kort därefter plockades tavlan ned, men i stället placerades en annan av Elisabeth Ohlsons tavlor, Nattvarden, i S:t Pauli kyrka. Kritiken lät dock inte vänta på sig och kyrkorådet beslutade att även Nattvarden skulle tas bort ur kyrkorummet, vilket skedde innan jul.

I efterdyningarna till diskussionerna om Paradiset och Nattvarden beslutade kyrkofullmäktige i Malmö pastorat att kyrkorådet skulle utreda bakgrunden till att tavlorna hamnade i S:t Pauli kyrka. En utredning initierades också och på kyrkorådets senaste sammanträde presenterades slutsatserna.

I princip handlar det om två saker:

Dels efterfrågas ett klargörande vad som gäller inom Malmö pastorat när kyrkorummet, permanent eller tillfälligt, ska förändras. Dels står det att det bör sättas upp regler för när och hur man i församlingarna ska ta kontakt med arbetsledningen och med pastoratets kommunikationsansvariga för att på bästa sätt “möta de mediesituationer som kan uppkomma i ett kontroversiellt ärende”.

Naturligt med olika uppfattningar

Rapporten slår fast att det har funnits olika uppfattningar om vilka beslut som krävdes för att tavlorna skulle få hängas upp i S:t Pauli kyrka. Samtidigt konstateras att Svenska kyrkan är en trosgemenskap, inte en åsiktsgemenskap. “Att präster i S:t Pauli församling och kyrkoherden kan ha resonerat olika i ärendet är alltså inte konstigt.”

Dessutom beskrivs att det är naturligt att såväl präster som medlemmar i Malmö pastorat har olika uppfattningar om tavlorna.

I utredningen konstateras också att kyrkan får leva med att medier “med visst intresse noterar dessa olika uppfattningar”.

Kyrkorådet beslutade att överlämna utredningen till kyrkofullmäktige – och kyrkofullmäktige beslutade i sin tur på tisdagens sammanträde att ge kyrkorådet i uppdrag att ta fram nya riktlinjer.

“Inte är ett forum för diverse politiska aktivister”

Initiativet att genomföra en utredning av tavlorna i S:t Pauli kyrka kom från Sverigedemokraterna i Svenska kyrkan i Malmö.

Motionen som nomineringsgruppen lämnade in till kyrkofullmäktige innehöll en rad konkreta frågeställningar och trots att den färdiga rapporten inte ger särskilt många klargörande svar förklarar SD:s Nima Gholam Ali Pour att han är nöjd med resultatet och med att processen har redovisats för kyrkans förtroendevalda.

– Kristofobi är ett ökande problem i samhället som vi måste våga lyfta fram, anser SD-politikern Nima Gholam Ali Pour i Malmö.

– Jag tycker att själva utredningen och besluten som togs i kyrkofullmäktige som en konsekvens av utredningen signalerar att kyrkorummet inte är ett forum för diverse politiska aktivister. Det är detta som vi sverigedemokrater har försökt lyfta fram genom vår motion. Vi kommer även fortsättningsvis arbeta för att hålla politisk aktivism borta från kyrkorummet, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig