Nyheter

UD uppmanar svenskar lämna Etiopien - svensk missionärsfamilj kvar

Med anledning av det förvärrade säkerhetsläget i Etiopien uppmanar Utrikesdepartementet nu svenskar att lämna landet - men svenska EFS-missionärer är ännu kvar.

Med anledning av det förvärrade säkerhetsläget i Etiopien uppmanar Utrikesdepartementet nu svenskar att lämna landet.
– Vi är i tät kontakt med våra utsända och följer utvecklingen i landet noggrant, säger EFS missionssekreterare Erik Johansson till Dagen.

Flera oppositionsgrupper, bland annat Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och Oromo Liberation Army (OLA), har enligt nyhetsbyrån AP gått samman i en allians för att avsätta premiärminister Abiy Ahmeds regering. Samtidigt rapporterar CNN att Etiopiens federala armé har bett veteraner att ta värvning igen och och på fredagen uppmanade Utrikesdepartementet svenska medborgare att lämna Etiopien på grund av det förvärrade säkerhetsläget.

– Det kan komma att bli svårare att lämna landet framöver, sa John Runeson, kommunikationsstrateg på UD enligt SVT.

“Kan leda till ett verkligt inbördeskrig”

I takt med att konflikten, och dess påverkan på civila, förvärras har FN, USA, EU, Kenya, Kanada och människorättsgrupper skärpt kraven på en omedelbar och varaktig vapenvila.

På onsdagen sa FN:s människorättschef Michelle Bachelet till CNN att hon var “mycket oroad” över den senaste tidens upptrappning av våldet i Etiopien, “som kan leda till ett verkligt inbördeskrig med mycket blodsutgjutelse och med mycket mer smärta och lidande”. Våldet riskerar också att splittra Etiopien som stat, sa hon.

Hittills har inte Addis Abeba, där det bor omkring 5 miljoner människor, påverkats av oroligheterna i landet.

En talesperson för Oromo Liberation Army konstaterade också i en intervju med CNN på torsdagen att oppositionsgrupperna befinner sig långt ifrån huvudstaden. Talespersonen tillade att OLA helst vill undvika en militär konflikt runt Addis Abeba.

Bild från Se Be Ge-inspelningen i Mar Mattai i Irak - Erik Johansson och Dagmawit Alemayehu.

Kan förändras snabbt

Uppmaningen från svenska UD att lämna Etiopien berör mellan 500 och 1 000 svenskar som uppskattas befinna sig i landet. Bland dessa finns familjen Thornell som Dagen tidigare har intervjuat.

Familjen, som är utsänd av EFS, befinner sig i Addis Abeba där oroligheterna på andra håll i landet alltså inte har märkts av hittills. Erik Johansson berättar att de ändå har tät kontakt med varandra.

– Men vi har ännu inte fattat något beslut om evakuering. Detta kan förstås ändras snabbt om vi bedömer det nödvändigt, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig