Nyheter

Franske presidenten mötte protestanter

Emmanuel Macron talade till representanter inom ekonomi och kultur

Franske presidenten mötte nyligen representanter för protestanter vid en galamiddag anordnad av föreningen Charles Gide. Under mötet diskuterades bland annat migration, ekonomi och lagstiftning.

Charles Gide (1847-1932) var en professor i ekonomi i Bordeaux och också en framträdande protestantisk röst i det i övrigt starkt katolska Frankrike. Gide pläderade för en socialt medveten kristendom och kristen socialism. Hans släkting André Gide blev en framgångsrik författare.

I dag finns föreningen Charles Gide, som samlar franska protestanter inom ekonomi och kultur. Föreningen pläderar för en “ansvarsfull ekonomi” och vill också vara en röst för protestanterna i Frankrike.

Peugeot och Hermès deltog

Vid en middag den 26 oktober nära Élyséepalatset i Paris var franske presidenten Emmanuel Macron huvudtalare, rapporterar bland annat Evangelical Focus. Vid middagen deltog företagare, ledare inom bankväsendet, samt profiler inom medier, kultur och religion. Bland annat fanns företrädare för biltillverkaren Peugeot och modejätten Hermès på plats.

Även inrikesminister Gérald Darmanin var med vid middagen. “Syftet med middagen var inte först och främst att möta Emmanuel Macron, utan att samla protestanter för att diskutera ekonomiska alternativ”, säger pastorn Emmanuelle Seyboldt, som leder den största protestantiska och reformerta kyrkan i Frankrike, Église Protestante Unie de France, till nyhetssajten Paudal.com.

“Budskap om solidaritet”

Xavier Moreno, en av arrangörerna, tillägger att det handlar om att göra protestanternas röst hörd i frågor om politik, samhälle och frågor om migration och flyktingar. Gällande ekonomiska frågor vill föreningen “sända ett budskap om solidaritet”. Intäkterna från middagen – ett slags välgörenhetsmiddag – tillföll också den franska protestantiska hjälporganisationen CASP (Centre d´Action Social Protestant).

Varnade för sekularismen

Men inte bara ekonomiska frågor kom upp under kvällen. Pastor François Clavairoly, generalsekreterare för den protestantiska paraplyorganisationen FPF, tog upp polariseringen i samhället och hur ett allt sämre debattklimat breder ut sig, samtidigt som hatretorik sprids. Här vill protestanterna vara en röst för dialog och samverkan. Han varnade samtidigt för “närsynt sekularism” som kan hota en fredlig och positiv samhällsutveckling, och sa att denna närsynthet också stigmatiserar den som har en tro.

I sitt tal betonade president Macron att den franska republiken “måste tillåta var och en att tro eller inte tro” men att man samtidigt “måste respektera de lagar och regler som finns i landet”.

Fler artiklar för dig