Nyheter

Jonas Gardell varnar för tystnad om Bibeln

Författaren och artisten jämför sig med den siste mohikanen - en av de sista som fortfarande skriver böcker med bibelreferenser i

Kunskapen om Bibeln är inte längre en självklarhet i Sverige. Det noterar Jonas Gardell som med sorg lyfte fram att de bibliska texterna är på väg att tystna, i samband med att han tog emot Pär Lagerkvist-priset.

Det är Växjö kommun som delar ut priset till Pär Lagerkvists minne, en av Sveriges stora författare som år 1951 fick nobelpriset i litteratur.

I år fick författaren och artisten Jonas Gardell priset och när han höll ett tal handlade det mycket om Bibeln. Talet har sedan bearbetats om till en text som nu publicerats i Expressen.

“De flesta svenskar har tappat förankringen i Bibelns tankegods och språk”, konstaterar Jonas Gardell.

Kunskap togs för given

Till en början lyfter han fram Pär Lagerkvists romaner och hur han som författare tar bibelkunskapen för given när han skriver. Även om det är en författare som ofta är kritisk till religion är ändå Bibeln alltid närvarande. Jonas Gardell beskriver det som att Pär Lagerkvist hade “en ilsken relation” till Gud.

Jonas Gardell menar att alla de stora svenska författarna genom historien har samma utgångspunkt, deras läsare kände igen Bibelns olika karaktärer, de viktiga händelserna och de berömda citaten. Nu håller kunskapen på att gå förlorad och de bibliska texterna är på väg att tystas.

Den siste mohikanen

I slutet av sin text i Expressen konstaterar Jonas Gardell att även hans egna böcker riskerar att gå samma öde till mötes, inte bara hans mer teologiska böcker om Gud och Jesus, utan även hans romaner.

“Jag har själv tydligt märkt av, under mina 35 år som författare, hur somliga av mina texter med åren blivit just alltmer stumma eftersom mina läsare faktiskt inte känner till referenserna”, skriver han.

Lite skämtsamt leker han med tanken att det enklaste för honom inom en snar framtid kanske bara är att mejla över sina romaner till en handfull teologer. Han gör också en jämförelse med sig själv och den siste mohikanen, då han inte hittar någon annan författare i vår samtid som utgår så tydligt från en biblisk tradition i sitt skrivande.

---

Fakta: Jonas Gardell

  • Jonas Gardell är en av Sveriges mest kända kulturprofiler, och beskrivs såväl som författare, komiker och artist.
  • Han har bland annat beskrivit sin egen uppväxt i frikyrkliga miljöer.
  • I hans böcker finns flera bibliska referenser, men han har också skrivit två teologiska verk, “Om Jesus” och “Om Gud”.

---

Fler artiklar för dig