Nyheter

De tar tåget till Glasgow - ”Får gärna vara lite bökigt”

Resan går via Danmark, Tyskland och Belgien

PMU:s Johannes Widlund och Läkarmissionens Melanie Rideout ska delta i FN:s klimatmöte i Glasgow. Och båda har valt att åka tåg från Sverige.
– Jag har haft en jättebra arbetsdag, säger Johannes Widlund på telefon från tåget mellan Hamburg och Köln.

Resan inleddes för Johannes Widlunds del i Örebro. Därifrån tog han sig via Mjölby och Norrköping till Malmö. Efter tågbyte fortsatte han till Köpenhamn där det blev nytt tågbyte inför resan mot Hamburg där han åt en snabb lunch innan tåget mot Köln avgick. Sedan väntar tågbyte i Bryssel och London innan den avslutande resan till Glasgow.

– Totalt tar resan knappt två dygn, berättar Johannes Widlund och tillägger att han försöker åka tåg när han har chansen – och att det gärna får vara lite bökigt.

Bortsett från argumentet att tågresor är bra ut miljösynpunkt räknar Johannes Widlund, som arbetar som miljörådgivare på PMU, upp en rad andra fördelar med att välja tåget.

– Jag ser mycket genom fönstret. Det ska till exempel bli jätteroligt att resa genom England och in i Skottland. Det är områden som jag inte har sett tidigare. Det är också roligt att komma mitt inne i städerna där tågstationerna ofta ligger. Och dessutom går det bra att arbeta på vägen. Jag har haft en jättebra arbetsdag.

“Som ett jättestort Almedalen”

Johannes Widlund är en av två representanter för PMU på klimatkonferensen. Han förklarar att ett viktigt syfte med deltagandet är att nätverka.

– Alla är där, säger han med betoning på alla.

Johannes Widlund åker tåg till FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow.

– PMU är en del av den globala pingströrelsen och många i vår rörelse är bland de mest klimatutsatta.

Johannes Widlund uttrycker att alla förhoppningsvis kan lära av varandra och han kallar FN:s återkommande klimatkonferens ett “jättestort Almedalen”.

Vad ser du personligen mest fram emot under konferensen?

– På lördag är det en jättestor klimatmanifestation, “Day of action”, där Greta Thunberg bland annat ska tala. Det blir häftigt. Sedan ser jag också fram emot att delta i flera gudstjänster.

På plats vid klimatkonferensen i Paris

Melanie Rideout leder det globala miljö- och hållbarhetsarbetet inom Läkarmissionen. Hennes resväg till Glasgow är i princip identisk med Johannes Widlunds. Men Melanie Rideout reser en dag senare och när Dagen når henne sitter hon på en bänk utanför tågstationen i Köln.

Första gången Melanie Rideout deltog på FN:s klimatkonferens var COP21 i Paris 2015 då det omtalade Parisavtalet skrevs under.

– Ingen klimatkonferens är den andra lik, säger hon och förklarar att COP26 i Glasgow ibland har kallats för “the implementation COP” eftersom det nu är dags att bestämma hur tidigare fattade beslut ska implementeras.

“Vi har passerat brytpunkten”

I likhet med Johannes Widlund nämner Melanie Rideout lördagens klimatmanifestation som en höjdpunkt under konferensen. Dessutom ser hon fram emot att träffa människor som bär på ett hopp för framtiden.

– Jag har varit engagerad i klimatfrågan så länge jag kan minnas. Ibland känns allt nästan övermäktigt, men när man möter människor som jobbar med olika saker förstår man att det viktiga är att var och en gör något.

Melanie Rideout är på väg till klimatmötet i Glasgow. Pressbild.

Trots hoppfullheten i mötet med andra slår Melanie Rideout fast att “vi har passerat brytpunkten”.

– Det går inte att sitta bakåtlutade längre. Oberoende av vad våra politiker kommer överens om så har vi som folkrörelser och stiftelser ett ansvar att gräva där vi står och driva på för en grön omställning i syfte att förverkliga vår vision om värdigt liv och en hållbar värld.

---

Fakta: COP26

  • FN:s klimatkonferens år ett återkommande arrangemang. I år står Glasgow som värd för konferensen som äger rum 31 oktober–12 november.

---

Fler artiklar för dig