En granskning i Aftonbladet pekar ut stora brister i kristna Immanuelskolan i Borlänge. Kristna friskolerådet menar att kritiken är överdriven – men att klimatet för de konfessionella friskolorna hårdnar.
– Debattklimatet är väldigt oroande, säger organisationens ordförande Bo Nyberg.
I måndags publicerade Aftonbladet en pågående granskning av flera friskolor i Sverige som har huvudmän med religiös koppling. En av skolorna som granskades var Immanuelskolan i Borlänge som drivs av en fristående kristen församling. I Aftonbladets artikel anklagas skolan bland annat för att försöka “bota” stökiga elever med handpåläggning och för att nedvärdera hbtq-personer. Skolan säger till tidningen att detta inte stämmer.
Immanuelskolan är en del av Kristna friskolerådet, en medlemsorganisation för friskolor med kristen profil. Organisationens ordförande Bo Nyberg säger att de inte har haft så mycket kontakt med skolan tidigare, men att de inledde en internutredning så fort de fick reda på att skolan granskats i medier.
– Det är en utredning av stödjande art. Där måste vi vara opartiska – vi kan inte säga att det som Aftonbladet har skrivit automatiskt är fel och att vår medlemsskola har rätt, men vi kan inte heller göra som många andra och säga att det stämmer bara för att det står i tidningen, säger han till Dagen.
Välkomnar granskning
Samtal med Immanuelskolan ledde fram till nya uppgifter kring granskningen, säger han.
– Redan dagen efter att artikeln publicerats fick vi till en bra dialog med skolan. Då kunde vi konstatera att det finns andra versioner än de som har kommit fram, säger han.
Han vill dock inte gå in närmare på vad det som är fel innan internutredningen är avklarad. I november kommer också Skolinspektionen att besöka skolan för ett sedan tidigare inplanerat möte, vilket Immanuelskolan välkomnar, säger Bo Nyberg.
– De förlitar sig på att Skolinspektionen har ett myndighetsuppdrag, man vill hellre bli granskad av den myndighet som är specialutrustad att göra det, säger han.
[ Anställd på kristen friskola i Västerås misstänkt för sexuella övergrepp ]
“Under press”
Frågan om konfessionella friskolor har varit en het politisk fråga under många år. Socialdemokraterna gick till val 2018 på att förbjuda religiösa friskolor helt och deras nuvarande inställning kan diskuteras under S-kongressen just nu. Andra partier driver linjen att stoppa nyetablering av friskolor. Det har satt dessa skolor – däribland de kristna – under press, säger Bo Nyberg.
– Ja, skolorna är satta under press eftersom fler och fler partier har uttalat att nya konfessionella skolor inte ska få starta. Det är i sig ett sätt att sakta släcka förmågan även för dessa existerande skolor att få finnas, säger Bo Nyberg.
Han välkomnar att en hårdare inspektion av skolor för att se till att alla sköter sig. Samtidigt tycker han att fokuset på att förbjuda konfessionella friskolor är överdrivet – i stället bör det ligga på att få fler att gå ut grundskolan.
– De 15 procenten som inte klarar skolan, varav absoluta majoriteten går i kommunala skolor, lägger man inte ner samma krut på. Att så stort fokus ligger på andra frågor är väldigt oroande för debattklimatet, säger han.
[ Frida Park: Fortsätt att värna rätten att välja skola ]
---
Fakta: Debatten om konfessionella friskolor
- Det är i dag tillåtet att ha konfessionella inslag i skolor – exempelvis bön utanför lektionstid – men inte konfessionell undervisning.
- En majoritet i riksdagen vill förbjuda nya konfessionella friskolor, något som flera partier kom överens om i januariavtalet.
- Därefter tillsattes en utredning, ledd av Lars Arrhenius, som tog upp vissa juridiska svårigheter med ett sådant förbud.
---