Det jublades över vaccinationsmotstånd och flera ville veta mer om Eritreas roll i kriget i Etiopien. Nu har det läckt ut vad som sades då Eritreas utrikesminister framträdde i Filadelfiakyrkan i Stockholm.
Dagen har tidigare berättat om hur Filadelfiakyrkan i Stockholm hyrde ut sina lokaler till en regimtrogen eritreansk grupp, där det visade sig att Eritreas utrikesminister Osman Saleh framträdde. Efter att en kraftfull kritik riktades mot kyrkan från svensk-eritreaner som flytt Eritreas diktatur valde församlingen snabbt att be om ursäkt. De skänkte även hyresintäkterna till Open Doors arbete med förföljda kristna, eftersom Eritrea är ökända när det gäller religionsförföljelse.
Men vad hände egentligen i kyrkan medan den regimtrogna eritreanerna var på plats?
[ Filadelfiakyrkan hyrdes ut till en totalitär diktatur ]
Martin Shibbye var på plats
En som vet är journalisten Martin Schibbye, chefredaktör på Blankspot, som själv var på plats inne i kyrkan. Han är främst känd för sin reportageresa till Etiopien som slutade med ett längre fängelsestraff, något som både fångats i bok och på film.
Det är i podden “Jakten på Dawit” som Martin Schibbye berättar om den fullsatta kyrka som dekorerats med enorma eritreanska flaggor. Människor med eritreanskt ursprung har rest hit från hela Skandinavien för att delta, bland annat pepprades utrikesminister Osman Saleh med frågor under en två timmar lång frågestund.
[ Filadelfia: Vi behöver skärpa våra bakgrundskontroller ]
Kriget i fokus
Mycket handlade om det pågående kriget i Etiopien, som initialt utspelade sig i den norra regionen Tigray. Eritrea har ett finger med i spelet bland annat genom att ha skickat in soldater över gränsen, där de även kritiserats för en rad övergrepp.
Osman Saleh försvarade den militära insatsen under sitt besök i Filadelfiakyrkan och menade att det var nödvändigt för att bekämpa den tigrayanska gerillan TPLF.
– Vi skäms inte för vad vi gjorde i Tigray, våra väpnade styrkor var där med Abiy Ahmeds välsignelse, återger Martin Schibbye ministerns ord.
Abiy Ahmed är alltså Etiopiens president som år 2019 fick fredspriset, bland annat för att ha slutit fred med ärkerivalen Eritrea. Numera kritiseras han hårt för det pågående inbördeskriget i sitt land.
[ Domkyrkan i Göteborg har inte glömt Dawit Isaak ]
Jublade åt vaccinbesked
En annan fråga som kom upp handlade om Eritreas hantering av coronapandemin. Ministern berättade att 63 personer i landet avlidit i covid-19, som nu har börjat öppnas upp igen. Men någon vaccinering av befolkningen är inte aktuell.
– Nej, vi har inga planer på en vaccinationskampanj, eftersom flera som vaccinerat sig blivit sjuka igen, sa Osman Saleh.
Budskapet om att Eritrea inte tänker vaccinera sin befolkning möttes av starka applåder av de församlade, vilket i sammanhanget får ses som något ironiskt då Filadelfiakyrkan används som vaccinationscentral under den pågående pandemin.
[ 70 kristna fångar frisläppta i Eritrea ]
Dawit Isaak lever
Frågan som dominerar den svenska bevakningen av Eritrea är så klart fängslandet av Dawit Isaak. Han har suttit frihetsberövad utan rättegång i tjugo års tid och Martin Schibbye berättar i podden att han efter mötet gick fram till den eritreanske utrikesministern som anade vad han ville fråga om.
– Jag har inget att säga, svarade Osman Saleh.
Tidigare under sitt besök i Sverige hade han dock talat med journalisten Donald Boström som konstaterade att han pratade om Dawit Isaak i presens, vilket han menade var ett bevis på att han är i livet. Enligt Donald Boström försöker Eritrea också hitta ett bra tillfälle att släppa Dawit Isaak.
– Men Sverige har gjort det svårt för Eritrea, säger han.
[ "Överhängande risk för inbördeskrig i Etiopien" ]
---
Fakta: Dawit Isaak
- Dawit Isaak är en journalist och dramatiker som suttit fängslad i Eritrea sedan år 2001.
- Han fick svenskt medborgskap år 1992 och hans fall har fått stor uppmärksamhet, inte minst för att Sverige på olika sätt försökt få honom fri.
---