Nyheter

Smålandspris till kristen trubadur

“Tomas Boström har förnyat och fördjupat den andliga sångskatten”

Smålandsfödde trubaduren och metodistpastorn Tomas Boström har tilldelats Wallquistpriset av Smålands Akademi,

Tomas Boström har en lång karriär av skivor och sånger på sitt cv. Sedan många år är han bosatt på Gotland, men sitt ursprung han i Småland. Just därför kunde han komma i fråga när Smålands Akademi såg sig om efter en ny pristagare. Tomas Boström tilldelas priset med följande motivering:

“Den smålandsfödde musikern och författaren har i decennier,; med sin omfattande och särpräglade produktion av betydelsebärande text och musik och genom sina framträdanden, förnyat och fördjupat den svenska andliga sångskatten. Ett liv vigt åt kristen musik – toner och texter som genom honom fått internationell spridning.”

Boström har, utöver det egna skrivandet och sångförfattandet, genom åren ägnat mycket tid åt att tolka andras sångtexter, däribland Leonard Cohen och metodistgrundaren Charles Wesley.

Grundades av biskop

Priset, som är sponsrat av Växjö stift, är på 25 000 kronor. Det är uppkallat efter Olof Wallquist som på 1700-talet var biskop i stiftet och därtill kyrkominister.

Smålands Akademi grundades 1993 av biskop Jan Arvid Hellström med flera personer. Akademien har som syfte “att sprida glas och ljus över den småländska vitterheten samt främja en småländsk identitet”. Valspråket för Smålands Akademi lyder Snille och envishet. På den arton stolarna i Smålands Akademi återfinns flera kristna profiler, däribland författaren och miljöexperten Stefan Edman på stol nummer åtta och Växjöbiskopen Fredrik Modéus som nyligen intagit stol nummer fem.

Tidningen Sändaren berättar att bland årets pristagare finns ytterligare en person med frikyrkokoppling – teatermannen Jan Dzedins i Kalmar, som bland annat varit engagerad som nationell musikkonsulent för missionsförsamlingarnas blåsorkestrar. Dzedin tilldelas Jon Engströmpriset för sina insatser inom småländskt teaterliv.


Fler artiklar för dig