Nyheter

S ville utesluta Tro och solidaritet - får behålla sin plats

Det blir ingen förlorad plats i Socialdemokraternas verkställande utskott för Tro och solidaritet och tre andra sidoförbund. Förslaget har dragits tillbaka, men kan återkomma efter den utredning som partiet nu ska göra.

Det är Sveriges Radios Ekoredaktion som är först att rapportera om kovändningen. Som Dagen tidigare skrivit hade Socialdemokraterna inför partikongressen som hålls kommande vecka föreslagit att fyra av de så kallade sidoförbunden skulle fråntas sin observatörsplats i Socialdemokraternas verkställande utskott, ett tungt maktcentrum i partiet. Förutom Tro och solidaritet skulle även Kvinnoförbundet, Studentförbundet samt HTB-Socialdemokrater bli av med sin representation. Endast ungdomsförbundet SSU skulle få sitta kvar. De fem organisationerna har inte haft rösträtt, men väl möjlighet att närvara, yttra sig och komma med förslag.

Förslaget att plocka bort fyra av fem sidoförbund har väckt starka känslor internt i partiet och det är mot den bakgrunden som partisekreterare Lena Rådström Baastad uttalar sig i Ekot.

– Vi kommer att utreda en enhetlig modell för samverkan på alla nivåer: lokal. regional, nationell nivå. Under tiden kommer vi att behålla samma ordning där sidoorganisationer fortsatt kan adjungeras till VU-möten, säger Lena Rådström Baastad till Ekot.

Socialdemokraternas kongress äger rum den 3–7 november. Tro och solidaritets ordförande, Sara Kukka-Salam, har i Dagen tidigare lovat argumentera hårt på kongressen mot uteslutningsförslaget, något hon nu alltså slipper. I alla fall tills den interna samverkansutredningen är genomförd.

---

Fakta: Socialdemokraternas verkställande utskott

  • Utskottet ansvarar för att beslut som fattas av kongressen och partistyrelsen blir utförda.
  • Verkställande utskottet består av sju ordinarie ledamöter och sju ersättare. Av utskottets ledamöter väljs ordförande och partisekreterare särskilt.
  • Enligt nuvarande stadgar har “ordförandena i Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Sveriges Socialdemokratiska Studentförbund samt HBT-Socialdemokrater Sverige” närvaro-, yttrande- och förslagsrätt.

---

Fler artiklar för dig