Nyheter

De kräver att Socialdemokraterna lämnar kyrkopolitiken

Krav på att Socialdemokraterna lämnar kyrkopolitiken - frågan ska diskuteras på partiets kongress

Många blev överraskade när Centerpartiet på sin stämma tog beslutet att inte längre ställa upp i kyrkovalet. Kan något liknande hända även på Socialdemokraternas kongress? Mats O Karlsson hoppas på det och har lagt en motion med krav på partiets sorti i kyrkopolitiken.

Årets kyrkoval ska vara det sista som Socialdemokraterna deltar i. Dessutom bör partistyrelsen se till att ändra i stadgarna för att tydliggöra att partiet inte längre ska delta i något val till ett religiöst samfund.

De två förslagen finns i en motion som lagts till Socialdemokraternas partikongress, som börjar på onsdag. Bakom motionen finns de två Enköpingspolitikerna Mats O Karlsson och Jesper Englundh.

Varför är det viktigt att Socialdemokraterna lämnar kyrkopolitiken?

– För att kyrkor och trossamfund är något helt annat än kommun, landstig och riksdagen, säger Mats O Karlsson till Dagen.

Han menar att det är en viktig principiell hållning att politiska partier ska hålla sig borta från styret av fristående trossamfund och därmed är dags även för Socialdemokraterna gör som de flesta andra riksdagspartier när det gäller styret av Svenska kyrkan.

Centerpartiet överraskade

Kanske kan motionen få oväntad hjälp från Centerpartiet? Strax efter kyrkovalet hade de sin stämma och även där låg en motion med liknande innebörd. Inför stämman hade det varit knäpptyst, men när centerpartisterna väl var samlade trädde den ene efter den andre fram för att argumentera för att partiet borde lämna kyrkopolitiken. Det blev en het debatt och partiet landade till slut i beslutet att avveckla sitt partipolitiskt kyrkliga engagemang.

Mats O Karlsson, socialdemokrat från Enköping, som till S-kongressen föreslagit att partiet ska lämna kyrkopolitiken.

Kan något liknande hända på S-kongressen?

– Det som hände i Centerpartiet var glädjande och överraskande. Men det är tveksamt om något liknande kommer att hända på Socialdemokraternas kongress, säger Mats O Karlsson.

Anledningen är att partiledningen har yrkat avslag på motionen samt att liknande motioner inte fått något större gehör på tidigare kongresser. Men Mats O Karlsson berättar att många inom partiet i det tysta håller med honom, även om de inte berättar det utåt. På längre sikt tror han också att allt fler socialdemokrater kommer att inse att det ändå är åt det här hållet det kommer att gå.

– Ett politiskt parti ska inte vara inne i ett fritt trossamfund och bestämma, det är helt omodernt.

Har agerat lokalt

Förutom att lämna in en motion till kongressen har Socialdemokraterna i Enköping redan revolterat mot partilinjen på hemmaplan. Inför kyrkovalet 2017 tog de beslutet att inte ställa upp under partibeteckningen, utan startade en helt ny nomineringsgrupp under namnet “En kyrka för alla i Enköpings pastorat”. Initiativet fick en hel del uppmärksamhet och de har nu lyckats väl två kyrkoval i rad, utan partiet i ryggen. Den tidigare renodlade S-gruppen har också breddats och välkomnat in kyrkligt aktiva utan kopplingar till partiet.

Initiativet i Enköping skulle kunna ses som en inspirationskälla för hur partiet borde agera även på andra håll, och från Enköpings arbetarekommun kommer man på kongressen att argumentera för att Socialdemokraterna helt ska klippa banden med kyrkopolitiken.

---

Fakta: Socialdemokraternas kongress

  • På onsdagen den tredje november börjar Socialdemokraternas partikongress som den här gången hålls i Göteborg.
  • Redan den inledande kvällen kommer motionen om deltagandet i kyrkopolitiken att diskuteras.
  • Men det absolut största på kongressen handlar om att välja fram Magdalena Andersson som ny partiledare.
  • På sikt ska hennes förtroende även prövas i riksdagen, då hon kan ta över som statsminister efter Stefan Löfven.

---

Fler artiklar för dig