I Sudan har militären fängslat premiärministern och utlyst undantagstillstånd. Kuppen kan betyda problem för stora delar av folket, inte minst den kristna minoriteten.
– Det är väldigt svårt att säga hur det kommer att utveckla sig, säger Agneta Kuhlin, missionsansvarig på Smyrnakyrkan i Göteborg, som har besökt landet flera gånger.
Sedan i måndags befinner sig Sudan i östra Afrika i ett mycket osäkert läge. Landets militär upplöste då regeringen genom att fängsla politiska ledare – bland dem premiärministern Abdallah Hamdok – och utlysa undantagstillstånd i landet. Kommunikationsvägar som telefon och internet har helt eller delvis stängts av, och flygplatsen i huvudstaden Khartoum är stängd.
Efter militärkuppen gav sig människor ut på gatorna för att protestera, där de besköts av militärer. Hittills har sju personer dött och över 140 människor skadats i demonstrationerna, rapporterar BBC.
[ Sudan avskaffar islam som statsreligion ]
Kan bli svårare för kristna
Smyrnakyrkan i Göteborg har länge arbetat på olika sätt i Sudan. I dag har de inte några egna personer på plats, säger missionsansvarige Agneta Kuhlin, men de är involverade i ett projekt som både utbildar evangelister och levererar vattenfilter till en minoritet i landet. Under 2000-talet hade kyrkan två andra arbeten i landet: ett solskoleprojekt och Kunskapens hus, båda tillsammans med PMU på plats i Khartoum.
– Vi drev Kunskapens hus enligt en svensk folkbildningsmodell, där vi utbildade personer i olika ämnen. Så det har funnits folk där under en längre period, säger Agneta Kuhlin, som själv har besökt landet flera gånger, senaste gången 2016.
Då hade Sudan några år tidigare delats upp i två länder: Sudan i norr och Sydsudan i söder. I norr styrde diktatorn Omar al-Bashir det övervägande muslimska Sudan fram till 2019 när en revolution ledde till att en ny regering tog över. Flera demokratiska reformer gjorde att situationen för den kristna minoriteten förbättrades. Efter militärkuppen är nu situationen oviss.
– Det var väldigt tufft för de kristna under Bashirs styre. Därefter gick det i rätt riktning, men nu har vi ingen aning om hur saker och ting kan utveckla sig, säger Agneta Kuhlin.
[ Sudan tar bort dödsstraff för konvertiter ]
Risk för inbördeskrig
Sudan har härjats av konflikter ända sedan självständigheten 1956 och har inte lyckats hitta någon stabil politisk lösning. Militärkuppen som upplöste den nuvarande regeringen leds av Abdel Fattah al-Burhan, en general i den sudanesiska armén. USA har valt att frysa allt bistånd till Sudan och FN:s säkerhetsråd har hållit extrainsatta möten för att diskutera situationen.
Adam Elhiraika, en medarbetare på den nu fängslade premiärministerns kontor, menar att militärkuppen kan leda Sudan in i ett inbördeskrig.
– Den risken är extremt stor, säger han till BBC.
---
Fakta: Sudan
- Sudan är ett land i östra Afrika med knappt 45 miljoner invånare.
- Fram till 2011 var också Sydsudan en del av landet innan de fick självständighet.
- I Sudan är 97 % av befolkningen muslimer. En minoritet, omkring 1,5 %, är kristna.
- Efter att diktatorn Bashir störtats 2019 var tanken att Sudan skulle gradvis gå över till ett demokratiskt styre, men dessa planer hotas nu av militärens maktövertagande.
---