Nyheter

Fredsvandring genom utsatt område för allas människovärde

Örebro pastorat satsar på att nå unga i Vivalla och vill att fler ska stå upp för människovärdet

En fredsvandring gick genom Vivalla i Örebro i söndags på initiativ av Örebro pastorat.
– Vi vill samla alla goda krafter och tillsammans stå upp för människovärdet, säger Moni Höglund, församlingsherde i Mikaels församling i Örebro.

Det var fjärde året som fredsmarschen hölls och den avslutade de Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro, som anordnades under förra veckan. Bakom arrangemanget står civilsamhället i samarbete med kommunen.

Söndagen inleddes med en fredsgudstjänst i S:t Mikaels kyrka i stadsdelen Baronbackarna i Örebro. Moni Höglund predikade om samhällsansvar, vilket var kyrkoårets tema, och deltagarna fick tända ljus och skriva bönelappar.

– Många deltog aktivt i detta och lämnade in lappar med böneämnen som vi bad för i gudstjänsten, berättar Moni Höglund för Dagen.

“Tillsammans gör vi fred”

Fredsvandringen som följde efter gudstjänsten anordnades av Örebro pastorat i samarbete med flera andra föreningar som RF Sisu, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla. Ett 80-tal personer deltog i vandringen, som skedde under parollen “Tillsammans gör vi fred”.

Moni Höglund, präst i S:t Mikaels kyrka i Örebro, fyller 60 år.

– Syftet med fredsvandringen är att stå upp för människovärdet och visa att när vi står enade kan vi göra skillnad. Det hänger inte på några personer, utan alla kan vara med och bidra till ett bättre samhälle, förklarar Moni Höglund.

Tidigare har vandringen hållits i centrala Örebro, men i år gick färdvägen genom Vivalla, ett av de områden som finns med på polisens lista över utsatta områden i Sverige. S:t Mikaels kyrka ligger ett stenkast från Vivalla, och har verksamhet i området tillsammans med många andra goda krafter.

Bryter ned fördomar

En sådan verksamhet kallas Tro möter tro ung. Projektledare är Ola Frideblad i Mikaels församling och han samlar unga i åldern 16-25 år från Vivalla och andra områden i Örebro.

Just nu är ett 30-tal ungdomar aktiva i projektet. Ungdomarna kommer från Svenska kyrkan, shiaförsamlingen, Örebro moské, ortodoxa Mariakyrkan och bahai.

– Vi lär känna varandra och gör olika saker ihop. Till exempel byggde vi en mur som en symbol för våra fördomar om varandra. Sedan pratade vi om hur vi kan övervinna fördomar, berättar Ola Frideblad för Dagen.

Besök i ortodox kyrka

Han menar att kunskap om andra grupper är viktigt och kan överbrygga konflikter. En fråga där det finns många fördomar är tro och religion.

– På höstlovet ska vi åka till Göteborg och bland annat besöka en ortodox kyrka och träffa sikher i deras tempel. Tidigare gjorde vi en resa till Auschwitz och samtalade om antisemitism. Genom att lära oss mer om varandra får vi större förståelse för våra olikheter, säger han.

Två personer i en buss tittar in i kameran och ser glada ut.

På somrarna brukar Svenska kyrkan i Örebro anordna en demokratiakademi, som är en utbildning i mänskliga rättigheter och religion.

– Då brukar ungdomar som tidigare varit med i projektet och som är vuxna, komma till oss och föreläsa om sin tro och religion. På så sätt blir de en resurs för framtiden, säger Ola Frideblad.

Tycker du att massmedierna svartmålar utsatta områden som Vivalla?

– I Vivalla bor 7 200 personer och av alla dessa är det en liten minoritet som ställer till problem. De allra flesta är skötsamma människor som gör rätt för sig. Många goda krafter verkar där och arbetar för att det ska bli bättre och tryggare.

– Vi i Svenska kyrkan vill vara en positiv kraft av det slaget. Jag skulle vilja säga att vi håller på med ett lokalt fredsarbete.

Läxläsning och sång

Ett annat projekt Ola Frideblad arbetar aktivt med är Tegelbruket, en verksamhet för ungdomar som han liknar vid Fryshuset i Stockholm.

– Där finns möjligheter för ungdomar att idrotta, spela musik och mycket annat. Jag arbetar bland annat med läxläsning i matematik, svenska och engelska och försöker få fler ungdomar att sjunga.

Blir det en fredsmarsch nästa år också?

– Jag det tror jag. Vi har ju hållit på i några år nu och det här är ett arbete vi i Örebro pastorat vill arbeta vidare med tillsammans med civilsamhället i Örebro, säger Moni Höglund och tillägger:

– Även om mänskliga rättighetsdagarna och fredsvandringen har avslutats för den här gången fortsätter vi kyrkan med vårt engagemang i dessa frågor.


Fler artiklar för dig