Nyheter

Granne anmälde klockringning i kyrka - väcktes på morgonen

Politiker i Dalsland har tagit beslut efter anmälan mot Svenska kyrkan i Färgelanda

En man i 55-årsåldern anmälde klockringningarna i Färgelanda kyrka till Dalslands miljö- och energiförbund. Men nu har de ansvariga politikerna beslutat att inte vidta några åtgärder.

Sommartid ringer kyrkklockorna i Färgelanda kyrka fem minuter två gånger om dagen – klockan 07.00 på morgonen och klockan 19.00 på kvällen. Detta irriterade mannen, som bor i närheten av Färgelanda kyrka, så pass mycket att han lämnade in ett klagomål.

Mannen menade att han väcktes på morgonen och att han även blev störd av klockringningarna kvällstid.

Dagbok över klockringningarna

Enligt tidningen Dalslänningen blev mannen uppmanad att under några veckors tid föra dagbok över klockringningarna. Noteringarna visade sig senare stämma bra överens med kyrkogårdschefens uppgifter.

En man anmälde kyrkans klockringningar i Färgelanda eftersom han blev väckt av dem.

Dalslänningen uppger vidare att mannen hävdade att problemet var så stort att han skulle flytta från orten om det var möjligt. Dessutom uppgav han att han känner flera andra som också störs av ljudet.

Inte olägenhet för människors hälsa

I anmälan åberopade mannen miljöbalken. Men enligt Dalslänningen gör Miljö- och energinämnden bedömningen att ljud i samband med klockringning i Färgelanda kyrka inte utgör en olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalkens nionde kapitel, tredje paragrafen.

Den så kallade klockringningen i Färgelanda kyrka pågår under perioden 1 maj till 30 september.

Resten av året ringer klockorna klockan 18 varje lördag. Dessutom sker klockringning vid gudstjänster och kyrkliga handlingar.

Fler artiklar för dig