Nyheter

Sju kristna hjälparbetare gripna i Myanmar

FN varnar för att tro att regimen respekterar mänskliga rättigheter

Sju hjälparbetare från den katolska hjälporganisationen Caritas har arresterats i Myanmar. Det skedde bara dagar efter att tusentals politiska fångar släpptes fria i landet – och FN varnar för att tro att regimen respekterar mänskliga rättigheter.

Hjälparbetarna arresterades i regionen Kayah förra veckan. De var på plats för att hjälpa till i den humanitära katastrofen som har uppkommit efter militärkuppen som gjorde att juntan tog makten i februari i år.

“Vi har arbetat med hjälpinsatser för dem som tvingats på flykt inom det egna landet och tillgodosett deras akuta behov av mat, husrum och sjukvård”, säger en som arbetade med hjälparbetarna till UCA News.

Många kristna i området

Regionen som de arresterades i, Kayah, är ett av områdena med flest kristna. Här är nästan hälften av invånarna kristna, främst katoliker, att jämföra med drygt sex procent av befolkningen i landet som helhet. Kayah har under oroligheterna som följt på militärens maktövertagande varit ett viktig motståndscentrum, skriver Signum.

Minst 200 000 personer har tvingats fly från sina hem som en följd av konflikten. Katolska kyrkan i landet liksom kristna hjälporganisationer spelar en viktig roll att hjälpa människor på flykt och undvika en ännu värre humanitär katastrof.

Kyrkor har flera gånger beskjutits under de senaste månaderna. Det händer också att hem bränns ner och att personer arresteras utan orsak, skriver UCA News.

Baptistpastorer släppta

Tidigare i veckan hade en gladare nyhet kommit: 5 000 personer släpptes ur fängelse. De hade fängslats för att ha protesterat mot maktövertagandet, men fick nu amnesti som en del av det årliga firandet av en högtid. Av de 5 000 släppta fanns tre baptistpastorer från samfundet Kachin Baptist Convention.

Samtidigt säger FN och andra observatörer att dessa frisläppningar inte innebär att militärregimen på något sätt har närmat sig demokrati och mänskliga rättigheter.

---

Fakta: Konflikten i Myanmar

  • 1 februari i år tog en militärjunta makten från den folkvalda regeringen genom en statskupp.
  • Statskuppen möttes av massiva protester från befolkningen i landet.
  • Sedan dess har det pågått stridigheter mellan militären och demonstranter med upp till 1 000 döda.
  • Myanmar har en befolkning på drygt 53 miljoner, varav 6,3 procent är kristna. Den största religionen är buddism.

---

Fler artiklar för dig