Nyheter

Teologen Joel Halldorf får bibelpris

“För mig är Bibeln den främsta dialogpartnern - den är en daglig vägledning i allt jag gör”

Nyligen utnämndes Joel Halldorf till professor i kyrkohistoria vid Enskilda högskolan i Stockholm. Nu får han Bibelpriset av Svenska bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen.

– Jag skriver ju inte regelrätta bibelkommentarer eller predikospalter, men Bibeln är invävd i nästan alla mina texter. Det är den tråd som binder dem samman, och jag är väldigt tacksam och glad över att Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen har sett det, säger Joel Halldorf i en kommentar.

Juryns motivering lyder:

“Med sin unika förmåga att belysa såväl kyrkohistoria och teologi som populärkultur har Joel Halldorf som skribent breddat samhälls- och kulturdebatten i Sverige. Alltid dagsaktuell och påläst har han, för en bred allmänhet, kunnat göra tydligt att den kristna kulturhistorien, intimt sammanflätad med Bibeln, är en viktig underström om man vill förstå vårt samhälle.”

– När man skriver sitter man oftast för sig själv, men samtidigt bygger skrivandet alltid på dialog: ett pågående samtal med andra texter, som man prövar och studsar sina egna ord mot. För mig är Bibeln den främsta sådana dialogpartnern. Den är en daglig vägledning i allt jag gör, berättar han i ett pressmeddelande.

En manlig person står med armarna i kors och tittar in i kameran.

Bibeln en dialogpartner

Joel Halldorf har gjort sig känd som teolog, kulturskribent, författare och är numera också professor i kyrkohistoria vid Enskilda högskolan i Stockholm. Han har även varit ledarskribent i Dagen. Han är född 1980 i Linköping och växte upp i pingstförsamlingen där.

– För mig är Bibeln den främsta dialogpartnern. Den är en daglig vägledning i allt jag gör, säger han.

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset delas ut årligen till en person “verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”. Priset delas ut i samverkan mellan Svenska Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen.


Fler artiklar för dig