Nyheter

Stolt Elise Lindqvist tog emot medalj av kungen

Mötet med Jesus förändrade hennes liv - nu fick Elise Lindqvist kunglig medalj för sina samhällsinsatser

Det var feststämning på slottet under onsdagsförmiddagen, då kungen och drottningen delade ut hedersmedaljer. En av pristagarna var Elise Lindqvist, som knappt hade hunnit få sin medalj innan hon höll på att tappa bort den.

Stämningen inne i slottet var jämförbar med minuterna i kyrkan innan ett bröllop, lite viskande hysch-hysch mixat med stora förväntningar. Ett 30-tal uppklädda och stolta människor hade ställts upp på rad för att få ta emot kungliga medaljer, här fanns direktörer och professorer, regissörer och journalister. Artisterna Jill Johnson och Peter Jöback tisslade och tasslade på raderna längst fram med var sitt stort leende på läpparna, andra stod tysta för att insupa stundens allvar.

Fortsätter livsgärning

Längst bak står den kortaste av alla hedersgäster, Elise Lindqvist. Hon klev in i Lovisa Ulrikas matsal storögt med blicken svepande över det guldpråliga taket. Den som känner till hennes livshistoria får nog nypa sig i armen över att hon befinner sig här, i finaste möjliga sällskap.


Se när Elise Lindqvist tog emot den kungliga medaljen


Hon har flera gånger berättat om sin bakgrund, där hon utsatts för sexuella övergrepp och sedan sålt sin kropp, för att sedan få sitt liv förvandlat efter mötet med Jesus. Numera är hon känd under smeknamnet “Ängeln på Malmskillnadsgatan” där hon de senaste årtiondena ägnat sitt liv åt att hjälpa prostituerade. Fortfarande, vid 85 års ålder, är hon ute på fredagsnätterna för att sträcka ut en hjälpande hand.

Volontären och föreläsaren Elise Lindqvist får medalj i 5:e storleken av kung Carl Gustaf tillsammans med drottning Silvia vid en medaljutdelning i Lovisa Ulrikas matsal på Stockholms slott.

Förtjänstfulla insatser

Men den här förmiddagen var hon alltså på slottet där kungen och drottningen tog emot sina hedersgäster och förlänade dem medaljer av olika slag. Bland pristagarna fanns också Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman som fick ta emot en medalj för sina betydande insatser inom svenskt kyrkoliv.

– Volontär och föreläsare Elise Lindqvist, för förtjänstfulla sociala insatser, lästes till slut upp med högtidlig stämma.

Till smattrande kameror fick sedan Malmskillnadsgatans egen ängel gå fram till Kung Carl XVI Gustaf och ta emot en medalj i 5:e storleken i högblått band. Även drottning Silvia var med vid utdelningen och fick hälsa på pristagaren. I några korta sekunder möts de, människan som befunnit sig på samhällets botten och rest sig, hela vägen hit för att stå öga mot öga med kungaparet för att ta emot en medalj för sina insatser för samhället.

Tappade medaljen

Men säg den medaljutdelning som går perfekt. När Elise Lindqvist väl var tillbaka på sin plats, längst bak i de uppställda leden, var det något som fattades. Ja, just det. Medaljen. Den hade på något sätt letat sig ut ur asken den låg i och hamnat på golvet.

Efteråt är det något som Elise Lindqvist bara skrattar gott åt, då hon med ett strålande ansikte visar upp sin kungliga medalj.

– Det var spännande, jag känner mig glad att jag fått den här utmärkelsen, säger hon till Dagen.

STOCKHOLM 20211020
Volontären och föreläsaren Elise Lindqvist får medalj i 5:e storleken av kung Carl Gustaf tillsammans med drottning Silvia vid en medaljutdelning i Lovisa Ulrikas matsal på Stockholms slott.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Hade du någonsin trott att du skulle få medalj på slottet?

– Nej, det hade jag absolut inte, att ha fått vara med om det jag varit med om, det är tack vare att jag fick mitt möte med Jesus, i maj månad 1994, säger Elise Lindqvist.

– Att få möta drottningen och kungen och ta emot medaljen, det är stort.

Flera personer i lokalen vill sedan gratulera och kramas, inte minst Peter Jöback, som gav Elise Lindqvist en stor bamsekram.

– Halleluja, ropar hon till slut efter några minuters gratulationer och sträcker upp handen i vädret innan hon går in med de andra pristagarna för fortsatt umgänge inne på slottet.

---

Fakta: Elise Lindqvist

  • Elise Lindqvist har blivit känd för sin insats för att hjälpa Stockholms prostituerade, där hon arbetar socialt för St:a Clara kyrka.
  • Hennes arbete har gjort att hon fått smeknamnet Ängeln på Malmskillnadsgatan, namngivet efter en gata i centrala Stockholm.
  • Hennes liv har blivit ett starkt vittnesbörd, då Elise själv kommer från en brokig bakgrund och själv sålde sin kropp innan det livsavgörande mötet med Jesus.

---

Fler artiklar för dig