Nyheter

EFK-profil tillfällig rektor under ledarkris på kristna högskolan

Pekka Mellergård ny tillförordnad rektor på Enskilda högskolan: Jag går in för att stötta i en speciell situation

Pekka Mellergård har gått in som biträdande rektor för Enskilda högskolan i Stockholm, EHS, i den ledarkris som uppkommit efter att den nytillträdde rektorn slutade efter bara några veckor.
– Jag har lovat att stötta ägarna i en lite speciell situation, säger han.

Enskilda högskolan i Stockholm, som ägs av Equmeniakyrkan och där bland annat samfundets pastorer utbildas, står utan ordinarie rektor. Magnus Jegermalm lämnade uppdraget en kort tid efter att han börjat tjänsten vid höstterminens start.

– Jag blev ytterst överraskad när jag fick frågan från EHS. Det är sju–åtta år sedan jag lämnade som rektor för Örebro teologiska högskola, ÖTH, och sedan dess har jag inte haft särskilt mycket kontakt med högskolevärlden. Det var med tvekan jag tackade ja till uppdraget, berättar Pekka Mellergård för Dagen.

En tillfällig lösning

Till vardags är han överläkare i neurokirurgi vid universitetssjukhuset i Örebro, ett uppdrag han håller på att avsluta.

– Därför fanns det utrymme just nu att göra detta och tjänsten på EHS är på halvtid. Två förutsättningar för att jag skulle ta mig an uppdraget var dels att det är en interimistisk, alltså tillfällig, lösning. Och dels att jag fick en erfaren person som vd vid min sida, vilket jag fick i Anita Hansbo som har varit rektor för högskolan i Jönköping.

Vad kan du bidra med till Enskilda högskolan?

– Det ska du egentligen fråga ägarna om. Jag går in för att stötta i en väldigt speciell situation där det var svårt att med kort varsel hitta en ersättare. Skolan är i behov av en ledning med någorlunda förståelse av vad det handlar om att leda en teologisk högskola. Och där kan jag med mina erfarenheter från ÖTH kanske bidra med ett visst kunnande.

Kritik mot tillsättning

Det har varit en turbulent tid på Enskilda högskolan med en rektor som slutat, och som innan han tillträdde fick kritik för bristande förankring i Equmeniakyrkan.

Hur skulle du beskriva situationen på EHS i dag?

– Som jag uppfattar saken har turbulensen uppkommit utanför skolan. Det har funnits synpunkter mot den tillsättningen i delar av ägarsamfundet. Jag har visserligen bara arbetat i en vecka, men jag har inte märkt av någon turbulens på skolan. Det är ingen kris på skolan, varken bland elever, studenter eller anställda.

Var det fel att utse en person utan förankring i Equmeniakyrkan till rektor?

– Nej, det tycker jag inte. Däremot har ägarna och skolans styrelse anledning att fundera ett varv till vilka kriterier som är viktiga för den som ska bli rektor. Kanske bör ägarna och styrelsen överväga behovet av en kulturbärare som på djupet förstår det sammanhang som EHS verkar i.

– Enskilda högskolan är inte vilken skola som helst. Den har en speciell historia, en speciell uppdragsgivare och ett speciellt uppdrag. Det är lätt att underskatta vad som krävs för att ersätta en rektor som gjort ett väldigt bra jobb i 16 år, säger Pekka Mellergård och syftar på Owe Kennerberg, som ledde skolan från 2006 fram till i somras då han gick i pension.

Mer som förenar

Någon stor skillnad mellan att arbeta på Örebro teologiska högskola, som drevs av Evangeliska frikyrkan, och Enskilda högskolan, som ägs av Equmeniakyrkan, ser han inte.

– Det är två samfund med lite olika profil, men det finns mer som förenar än som skiljer. Vilket samfund man tillhör är inte avgörande, menar Pekka Mellergård som är uppväxt i dåvarande Örebromissionen, har jobbat fyra år i Kina för EFK och elva år som rektor för ÖTH.

Han är dock inte sugen på att bli rektor på EHS permanent.

– Nej, det är jag inte. Jag har lovat att vara kvar fram till nästa sommar när en ny rektor förhoppningsvis är på plats. Jag är 60 plus och vill hinna med annat i livet, som att skriva böcker till exempel. Vi bor på en prästgård och jag vill också ägna mig lite åt jorden. Jag vill lära känna maskarna innan de lär känna mig, säger han med ett skratt.

---

Fakta: Pekka Mellergård

  • 63 år (född 11 november 1957).
  • Gift med Anna-Lisa. Tre vuxna barn, tre barnbarn.
  • Bor i Adelöv i Småland.
  • Docent och överläkare i neurokirurgi vid universitetssjukhuset i Örebro.
  • Rektor på Örebro teologiska högskola 2002-2013.
  • Ny tillförordnad rektor på Enskilda högskolan i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig