Nyheter

Filadelfiakyrkan hyrdes ut till en diktatur

Ilska från svensk-eritreaner: Hade vi vetat om detta hade vi protesterat.

I lördags hölls ett arrangemang inne i Filadelfiakyrkan i Stockholm till stöd för Eritrea. Det är en totalitär diktatur som dessutom regelbundet fängslar pingstvänner.
– Antingen har de ingen koll på vilka de hyrt ut till eller så är de naiva, säger Esayas Isaak till Dagen.
- Att den eritreanske utrikesministern skulle medverka fick vi inte information om, svarar Sören Eskilsson från församlingen.

Det var i lördags som Filadelfiakyrkans scen draperats i Eritreas rödgrönblåa färger och ett hundratal besökare fyllde upp nedervåningen i denna välkända pingstkyrka. På plats fanns bland annat Eritreas utrikesminister Osman Saleh Muhammed samt personal från den eritreanska ambassaden.

När det här i efter hand kommit fram till svenskeritreaner är kritiken hård.

Ingen tvekan

En som reagerar på att Eritreas brutala regim fått hyra in sig i Filadelfiakyrkan är Esayas Isaak, bror till journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i landet i 20 års tid. Han känner själv igen personer som jobbar på ambassaden från bilderna som spridits från mötet och säger att det inte är någon tvekan vilka det är som har hyrt in sig i kyrkan.

– De är där för att propagera för diktaturen, säger han till Dagen.

Han berättar att det varit känt att Eritreas utrikesminister var på väg till Sverige, men det har hållits hemligt var han skulle framträda.

– Det finns de som efterfrågat adressen för att kunna protestera, förklarar han.

Han fortsätter berätta att om informationen på förhand nått regimkritiska svenskeritreaner hade de försökt att stoppa det.

Förföljer pingstvänner

Att det nu blev en pingstkyrka tycker han är konstigt, med tanke på att pingstvänner förföljs i Eritrea. Eftersom det är ett av världens mest slutna länder är det svårt att veta exakt hur många pingstvänner som sitter fängslade för sin tro, men det rör sig om flera tusen, menar Esayas Isaak.

– Det är lite ironiskt att en pingstkyrka hyr ut till en sådan regim, säger han.

– Antingen har de ingen koll på vilka de hyr ut till eller så är de naiva.

“Helt otroligt”

Meron Estefanos är en annan svenskeritrean som reagerat.

– Att en kyrka hyr ut sina lokaler till Eritreas regim är chockerande, det är helt otroligt, säger hon till Dagen.

Även hon reagerar kraftfullt på att det är en pingstkyrka de tillåtits att samlas i.

Varför hålls ett sådant här möte?

– Det är propaganda, så klart. Ofta handlar det om att samla in pengar, säger hon.

Det som är aktuellt nu är kriget i den etiopiska regionen Tigray, där även eritreanska soldater är inblandade och anklagade för övergrepp.

– Vi vet inte vad mötet handlade om, men jag skulle gissa att mötet handlade om kriget, säger Meron Estefanos.

Hon hade gärna stått utanför och demonstrerat om hon känt till platsen på förhand, men hade också då kontaktat kyrkan i hopp om att få eventet inställt.

– Så har vi gjort flera gånger tidigare när diktaturen försökt hyra lokaler, det är därför de är så hemlighetsfulla med sina möten.

“Fick veta på plats av Säpo”

Filadelfiakyrkan hyr ut sina lokaler via bolaget Filadelfia Convention Center, som ägs av församlingen. När Dagen ringer till bolagets uthyrningsansvarig och börjar ställa frågor hänvisar de vidare till Sören Eskilsson, vd för Filadelfia Convention Center.

– Jag fick veta i lördags att den eritreanske utrikesministern var där, säger han till Dagen.

På frågor kring varför Filadelfiakyrkan hyr ut sina lokaler till en av världens grymmaste diktaturer, som bland annat fått det nedsättande smeknamnet “Afrikas Nordkorea” reagerar han.

– Jag vet inte vad jag ska säga, om man ska spetsa det så starkt som du gör, säger han och förtydligar att uthyrningen inte var till eritreanska staten.

Sören Eskilsson, vice föreståndare, Filadelfiakyrkan Stockholm.

Men vet ni vilka ni hyrde ut till?

– Ja, det vet vi. I detta fallet var det Nätverket för Svenska Eritreaner i Sverige och det var bokat via ett bokningsbolag. Att den eritreanske utrikesministern skulle medverka var vi inte informerade om utan det fick vi veta på plats av polis och Säpo.

Många hade velat protestera mot mötet, kände ni till det?

– Nej, det hade vi ingen information om.

Sören Eskilsson förklarar att det finns ett regelverk för vilka de får hyra ut till och att de som uthyrare alltid måste pröva sig fram.

Och det här var helt okej?

– Ja, utifrån den information vi fått vid bokningen tycker jag nog det. Sedan, återigen, här får man ständigt pröva sig fram och utvärdera uthyrningspolicyn.


---

Fakta: Eritrea

  • Eritrea är ett land i Östafrika som är en hårdför diktatur.
  • Många flyr därför landet, inte minst har Sverige tagit emot en stor grupp eritreaner.
  • Eritrea finns på plats sex i Open Doors lista över länder där kristna förföljs som mest, där enbart vissa religiösa samfund godkänns, exempelvis den inhemska ortodoxa kyrkan.
  • Pingstvänner och andra evangelikala grupper tillhör dem som förföljs hårdast, enligt Open Doors senaste landrapport.

---

Fler artiklar för dig