Nyheter

MP:s kongress: Präster som vägrar viga samkönade ska förlora vigselrätt

Miljöpartiets kongress har beslutat att religiösa vigselförrättare som vägrar att viga samkönade par ska förlora sin vigselrätt. Beslutet skrivs in i partiets handlingsprogram för kommande mandatperiod.

I samband med prideveckan för ett drygt år sedan väckte jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) uppståndelse med ett utspel om att präster, pastorer och imamer ska kunna tvingas gå emot sin teologiska övertygelse och vara skyldiga att viga samkönade par, om de vill behålla sin vigselrätt.

Nu får hon alltså stöd av Miljöpartiets kongress som i helgen fattade beslut om att det ska “vara förbjudet för religiösa samfund och enskilda vigselförrättare att diskriminera samkönade par”.

De som vägrar att viga samkönade par ska, enligt Miljöpartiet, förlora sin vigselrätt.

“Helt rätt”, skriver miljöpartisten Martin Solberg, oppositionsråd i Sundbyberg på Twitter efter beslutet.

Politisk splittrat

När Dagen för ett år sedan sonderade inställningen hos riksdagspartierna svarade C, M, SD och KD nej till att införa vigseltvång av samkönade par för religiösa samfund. V och S var däremot positiva, liksom MP. Liberalerna svarade inte på Dagens fråga.

Inför kyrkovalet i Svenska kyrkan nyligen framfördes liknande krav på vigselplikt från fem av elva nomineringsgrupper i kyrkomötet. Men det finns också många som säger nej.

Ärkebiskopen säger nej

Bland annat har ärkebiskop Antje Jackelén avvisat att enskilda präster inte ska kunna säga nej till att viga homosexuella par, med hänvisning till att det urholkar biskoparnas ansvar och uppdrag om de inte får göra en helhetsbedömning av prästkandidaterna.

Men Miljöpartiets kongress är alltså av annan åsikt.


Fler artiklar för dig