Nyheter

Kunde inte de fyra evangelierna - tar plats i kyrkomötet

“Det märktes att debattklimatet var hårdare”, säger Edvina Palmcrantz till Dagen om valrörelsen

SSU:aren Edvina Palmcrantz, som i ett TV-inslag inte kunde de fyra evangelisterna, har valts in i kyrkomötet. Där får hon även sällskap av S-profilen Ulf Bjereld, M-profilen Kristina Axén Olin och många fler.

Nu är rösterna kontrollräknade och mandaten fördelade efter höstens kyrkoval. Därmed går det också att berätta vilka som blivit invalda till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Fick stor uppmärksamhet

En av dem som tar plats är Edvina Palmcrantz från Socialdemokraterna, till vardags engagerad i Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU). Hon fick stor uppmärksamhet i slutet av valrörelsen när TV4 ställde några kunskapsfrågor om kristen tro. Hon bommade flera av dem, bland annat vad de fyra evangelisterna heter.

När Dagen når henne säger hon att det känns både hedrande och roligt att ha valts in i kyrkomötet.

– Jag ser mycket fram emot att få komma i gång med arbetet, säger Edvina Palmcrantz.

Du fick ganska stor uppmärksamhet i valrörelsen, hur påverkade det dig?

– Jag upplevde att debattklimatet i den här kyrkovalrörelsen var hårdare än vad det har varit i tidigare kyrkoval, och att det märktes efter att inslaget som jag medverkade i hade sänts. Samtidigt så tycker jag också att mina kunskapsluckor väckte en ganska viktig debatt, är Svenska kyrkans roll enbart ekumenisk, eller finns det andra dimensioner i varför Svenska kyrkan är en så viktig del av det svenska samhället?

– Och det finns ju inget ont som inte för något gott med sig, nu kommer jag aldrig glömma vilka de fyra evangelisterna är.

Stärk de ungas röst

När Edvina Palmcrantz får berätta vilka hennes viktigaste frågor svarar hon att hon vill stärka de ungas inflytande i Svenska kyrkan. Men hon vill även jobba med klimatfrågan och säger sig också vara övertygad om att Svenska kyrkan har ett långt mycket viktigare uppdrag än att endast erbjuda verksamhet till de redan frälsta.

I valrörelsen kampanjade hon i sociala medier med slogan “Jesus var sosse”.

Men var han verkligen det?

– Haha. Jag förstår ju såklart att Jesus inte verkade inom en arena som är partipolitiskt applicerbar, men jag är helt övertygad om att Jesus hade velat se en kyrka som finns för den lilla människan och som inte gör skillnad på folk och folk. Där har vår nomineringsgrupp mycket gemensamt med honom.

Många nya ansikten

Flera andra kandidater tar nu plats i kyrkomötet. Bland annat statsvetaren Ulf Bjereld, tidigare förbundsordförande för Tro och solidaritet, som får rikta in sig på ett nytt uppdrag som förtroendevald i Svenska kyrkan tillsammans med socialdemokratiska partikollegor som Jesper Eneroth, Ulla Löfven och Wanja Lundby-Wedin.

En annan politisk profil som valts in är Kristina Axén Olin, som sitter i riksdagen för Moderaterna. I kyrkomötet representerar hon Borgerligt alternativ. Även Posks ordförande Amanda Carlshamre röstades in i kyrkomötet, där även tidningen Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund får fortsatt förtroende för Frimodig kyrka. Även den tidigare CUF-ordföranden Magnus Ek lyckades bli omvald.

---

Fakta: Kyrkovalet

  • Den 19 september hölls det kyrkoval och redan på valnatten kom ett preliminärt valresultat.
  • Nu har rösterna kontrollräknats och det är även spikat vilka personer som blivit invalda.

---

Fler artiklar för dig