Nyheter

Halldorf och Ideström nya professorer på teologisk högskola

Enskilda högskolan i Stockholm, EHS, har utnämnt Joel Halldorf till professor i kyrkohistoria och Jonas Ideström till professor i praktisk teologi.

Utnämningarna gjordes under fredagen av styrelsen för Enskilda högskolan i Stockholm, som utbildar pastorer och präster och har Equmeniakyrkan som huvudman. Jonas Ideström och Joel Halldorf arbetare med forskarskolan “Kyrka i samtid” och leder tio doktorander som på olika sätt undersöker vad som sker i gränslandet mellan kyrka och samhälle.

I ett pressmeddelande från EHS säger båda att de är glada och tacksamma över utnämningarna och sitt uppdrag, liksom att de vill koppla forskningen till det dagsaktuella.

– Det känns hedrande och utmanande att få fortsätta utveckla ämnet praktisk teologi så att det kan få bidra till att både kyrka och samhälle förmår möta samtidens utmaningar på kreativa sätt, säger Jonas Ideström, som just nu också är aktuell med boken Ikoniska kartor: Att göra teologi i kyrkans vardag (Verbum).

Vill förstå nuet

Joel Halldorf har gjort sig känd som kulturskribent och debattör i både Dagen och Expressen, liksom som författare av flera böcker, nu senast titeln Kvällstidningsteologi (Libris).

– För mig är kyrkohistoria ett ämne som inte bara handlar om det som har varit, utan också hjälper oss att förstå var vi är nu, säger Halldorf, som framhåller att ämnet därför är viktigt i utbildningen av framtidens pastorer och präster.

Tillförordnade rektorn Pekka Mellergård säger i pressmeddelandet att utnämningarna speglar den utveckling som högskolan kring teologi och mänskliga rättigheter har genomgått de senaste åren.

Fler artiklar för dig