Nyheter

Pingst och EFK blir nya ägare till bokförlaget Libris

Evangeliska frikyrkan och Pingst blir helägare till kristna bokförlaget Libris. De båda frikyrkorörelserna tar över ägandet från norska Mentor Medier, som också äger tidningen Dagen.
– Ambitionen är att fortsätta betjäna både kristenheten och samhället i stort, säger förlagets tillträdande vd Johan Ericson.

Evangeliska frikyrkan och Pingst – fria församlingar i samverkan har funnits med som ägare av Libris förlag historiskt, och tar från 1 november över ansvaret helt.

Linalie Newman, en av EFK:s två missionsdirektorer, säger att hennes rörelse har haft ett stort hjärta för Libris under många år, och att det därför var naturligt att försöka hitta vägar när det stod klart att Mentor Medier ville sälja bokförlaget för att ännu mer kunna koncentrera sig på den journalistiska kärnverksamheten.

Linalie Newman, missionsdirektor Evangeliska frikyrkan.

Glad för samarbete

Hon uppger att det samtidigt har varit en ganska lång process.

– Lösningen ihop med Pingst känner vi oss nu väldigt glada för. Vi ser vikten av god kristen litteratur och att än mer gå in i det digitala. Här tror vi på en god mix av bibelkommentarer och god teologi, ihop med en bredare utgivning med livsberättelser och annat. Vi vill fördjupa detta, säger Linalie Newman.

Hon är glad för den ekonomiska stabilitet som Libris har fått de senaste åren, liksom för det utgivningsarbete som förlagschefen och EFK-profilen Lennarth Hambre har lett.

Stämmer med framtidsbild

Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS säger att förlagsverksamheten hos Libris ligger i linje med Pingsts framtidsbild, där mer Jesus till Sverige är en viktigt del.

– Vi är glada att få göra detta tillsammans med EFK. Vi vill säkra en långsiktig, kristen bokutgivning som är förankrad i våra rörelser men ändå har en bredd i utgivningen, säger han.

Daniel Alm, föreståndare Pingst FFS och pastor.

Mentor Medier, där även EFK och Pingst är delägare, har drivit Libris förlag sedan 2010. Det praktiska arbetet kommer nu att förflyttas från lokaler intill Dagens redaktion till Pingstkontoret i Alvik, Stockholm. Även fortsättningsvis kommer Dagens marknadsavdelning att bistå på olika sätt.

Felicia Ferreira, nuvarande vd på Libris:

– I letandet efter nya ägare har det varit viktigt för oss att hitta sammanhang som vill föra vidare en profil som med bevarad kvalitet verkar i gränslandet mellan kyrka och samhälle, säger hon.

EFS:are ny förlags-vd

Johan Ericson, fram tills nyligen chefredaktör för EFS tidning Budbäraren, blir ny vd för Libris. Hans budskap till läsarna är att det först och främst är “business as usual”.

Johan Ericson, tillträdande vd för Libris förlag.

– Men vi går också in i en tid av utveckling, inte minst med tanke på den tilltagande digitaliseringen. Målet är att bli ett ännu bredare och livskraftigare förlag som precis som nu betjänar både kristenheten och samhället i stort, men med en ännu större räckvidd, säger Johan Ericson.

---

Fakta: Bokförlaget Libris

  • Förlaget Libris grundades 1952. Ger ut skönlitteratur, facklitteratur inom samhälle, psykologi och teologi, biblar, andaktsböcker samt barnböcker.
  • Bland författarna kan nämnas Tomas Sjödin, Vibeke Olsson, biskop Martin Lönnebo och karmelitermunken Wilfrid Stinissen, liksom Jim Wallis, C. S. Lewis och nobelpristagaren Desmond Tutu.

---

Fler artiklar för dig