Nyheter

Journalist hotade med att Utbults musik kan spelas i radio

KD-politikerns låt användes som avskräckande exempel på Svenska journalistförbundets kongress

Om uppdraget för public service förändras kan det leda till att Roland Utbults låt “Då ska glädjen bryta fram” riskerar att spelas i svenska radiokanaler. Det menar DN-journalisten Anders Forsström.

Det var på Svenska journalistförbundets kongress förra veckan som förbundets styrelsemedlem Anders Forsström använde sig av Roland Utbults låt från slutet av 1980-talet för att illustrera hur illa det kan gå för public service om det blir ett regeringsskifte 2022. Det blir den då sittande regeringen som bestämmer detaljerna för den tillståndsperiod som inleds 2026 och Anders Forsström varnade alltså för att kristen musik kan komma att spelas i framtiden.

– Det här är ungefär som det kommer att låta på våra radiostationer och tv-bolag, sa han.

Efter att ha spelat några takter av “Då ska glädjen bryta fram” konstaterade Anders Forsström att Roland Utbult, som är KD:s mediepolitiska talesperson och sitter i riksdagens kulturutskott, är en “väldigt trevlig man”. Men han förklarade samtidigt att han ville redogöra för vad “såna som han tycker”.

Utbult: Vad är problemet?

Dagen efter anförandet på Journalistförbundets kongress fick Roland Utbult höra talas om att hans låt hade använts som ett avskräckande exempel.

– Det är häpnadsväckande, säger han till Dagen och förklarar att “Då ska glädjen bryta fram” knappast kan ses som samhällsomstörtande verksamhet.

– Journalistförbundet måste väl ha viktigare saker för sig än detta? Vad är problemet om en fem minuter lång kristen sång spelas i public service en gång per vecka?

Anders Forsström beskriver dig trots allt som en “väldigt trevlig man”, det är väl bra?

– Jo visst, jag försöker alltid vara hygglig, svarar Roland Utbult.

Frågan om vilket uppdrag public service ska ha är en återkommande politisk diskussion.

I anförandet under kongressen förklarade Anders Forsström att frågan om public service är viktig av två skäl, dels för att det rör arbetstillfällen, dels för att det handlar om “enormt mycket journalistik”.

“Ett på sikt smalare uppdrag”

Kristdemokraterna har i ett yrkande i riksdagen samtidigt slagit fast att partiet vill “värna en public service som ska finnas tillgänglig brett med ett på sikt smalare uppdrag med fokus på samhällsinformation, oberoende och saklig nyhetsförmedling och högkvalitativt kulturutbud”.

Och Roland Utbult sticker inte under stol med att han vill ha en rejäl översyn av uppdraget som public service har.

– Jag ser det som naturligt, demokratiskt och nödvändigt att diskutera uppdraget inför ett nytt sändningstillstånd. Men det är inte någon idé att du ber mig ge exempel på bra eller dåliga program, det kommer jag nämligen inte att göra.

Roland Utbult med sin gitarr.

Kan du ändå har lite förståelse för att Journalistförbundet känner en viss oro kring ett förändrat uppdrag för public service?

– Ja, det är fullt naturligt att de är oroliga, det handlar om jobb och resurser. Men det blir nästan komiskt att gå från den oron till att spela en kristen låt.

“Tvingar oss att bli bättre”

Anders Forsström beskriver Roland Utbult som en “ovanlig kulturpolitiker”.

– På det viset att han själv är en artist, säger Anders Forsström till Dagen.

– Diskussionen på kongressen handlade om att allt fler politiker vill forma sitt public service. I veckan var det till exempel ett 30-tal miljöpartister som ville att SVT skulle ha obligatoriska inslag om klimatkrisen. Det är ett fenomen. Journalistförbundet vill främst slå fast oberoendet och jag själv uppmanade fackliga kollegor på SVT och SR att verkligen bygga en effektiv organisation för att göra professionell journalistik.

– För oss som tillhör de privatägda medierna så är public service en av våra största konkurrenter och som varje dag tvingar oss att bli bättre. Blir SVT och SR mindre kommer kommersiell media att växa, men jag tror att journalistiken förlorar på det.

Journalistförbundet beslutade på kongressen att aktivt arbeta med att försvara public service “i dess nuvarande form”.

Hör låten här:

---

Fakta: Public service

  • Public service är radio och tv i allmänhetens tjänst – med det menas att de ska ha ett utbud för alla som betalas av alla. Deras verksamhet ska bedrivas självständigt och de ska vara oberoende till staten, men även andra maktsfärer i samhället.
  • Public service består av tre olika företag, Sveriges Television AB (SVT), Sveriges Radio AB (SR) och Utbildningsradion AB (UR).
  • Public service-företagen har sändningstillstånd som beslutas av regeringen. Det nuvarande tillståndet gäller till och med den 31 december 2025. Sändningstillstånden innehåller särskilda villkor för public service som till exempel vilken typ av program de ska sända.
  • Public service finansieras med en individuell public service-avgift som betalas via skatten av alla som har fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst.
  • Källa: Myndigheten för press, radio och tv

---

Fler artiklar för dig