Nyheter

Invald i kyrkovalet - häktad för mord på sin hustru

Blir den mordmisstänkte SD-politikern dömd till fängelse kan Svenska kyrkan agera och se till att mannen blir av med sitt förtroendeuppdrag

Den SD-politiker i 45-årsåldern som misstänks för mord blev inröstad som förtroendevald i Svenska kyrkan, där han valts in på en av platserna i Göteborgs stiftsfullmäktige.

Som Dagen tidigare berättat är en SD-politiker verksam på en ort i Sjuhäradsbygden misstänkt för ett mord på sin hustru, ett mord som ska ha skett i början av september. Han hade vid tillfället flera politiska uppdrag på platsen där han bor och kandiderade också för SD i kyrkovalet.

Nu, när valresultatet är färdigt, visar det sig att han har röstats in som förtroendevald, närmare bestämt i stiftsfullmäktige i Göteborg.

Mannen är fortfarande misstänkt för mord och har nu suttit häktad i drygt en månad, får Dagen bekräftat.

Initialt nekade mannen till anklagelserna men Sverigedemokraterna valde ändå att agera genom att tillfälligt frysa medlemskapet i partiet.

Torgny Lindén är pressekreterare vid Göteborgs stift.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, och jag har varit med i 34 år som pressekreterare i Svenska kyrkan. Det här är naturligtvis exceptionellt, säger han till Dagen.

Kan man sitta som förtroendevald i Svenska kyrkan om man är misstänkt för mord?

– Om någon är dömd för ett brott som föreskriver fängelse i två år eller mer, då får stiftsfullmäktige enligt bestämmelserna i kyrkoordningen återkalla uppdraget för en förtroendevald, förklarar Torgny Lindén.

Mandat från väljarna

Men Svenska kyrkan som organisation är annars ytterst begränsad när det gäller att agera mot förtroendevalda, eftersom de fått sitt mandat från dem som röstat i kyrkovalet. Om en kyrkopolitiker missköter sig brukar det ofta gå att hitta en lösning inom respektive nomineringsgrupp, men det förekommer också att politiska vildar sitter kvar ändå, något som Svenska kyrkan inte kan göra mycket åt.

---

Fakta: Detta har hänt

  • En SD-politiker, verksam i Sjuhäradsbygden, anhålls i början av september misstänkt för mord på sin hustru.
  • Han stod då som kandidat för SD i kyrkovalet.
  • Mannen har nu valts in till stiftsfullmäktige i Göteborg, samtidigt som han fortfarande sitter häktad.

---

Fler artiklar för dig