Nyheter

Baptistkyrka godtar kollekt i kryptovaluta

Församlingens pastor menar att det kan gynna missionsarbetet

Sedan drygt två veckor tillbaka går det bra att ge kryptovaluta, exempelvis Bitcoin, i kollekt i en baptistkyrka i den amerikanska delstaten Mississippi. Församlingens pastor ser flera fördelar.

Adam Bennett, som beskriver sig själv som en tekniknörd, förklarar för Baptist Press att kryptovaluta kan öka kyrkans egna tillgångar och att arbetet utomlands dessutom kan gynnas.

– Vi har en del människor som håller på med missionsarbete i de här områdena, säger han och förklarar att kryptovaluta underlättar överföringen.

– Inom minuter, eller sekunder, kan vi föra över pengar till dem med en minimal avgift. Sedan kan de (kyrkans personal) växla till den valuta som de behöver för att göra transaktioner i vardagen.

Sju olika kryptovalutor

Kryptovalutor har existerat i drygt tio års tid. Än så länge är det få kyrkor som har anammat systemet, men i takt med att intresset för valutorna har ökat på senare tid har flera kyrkor börjat att diskutera situationen.

Discipleship Ministries, en del av United Methodist Church (UMC), skrev till exempel en förklarande text om kryptovaluta i augusti. Av texten framgår att det finns fler än 70 olika kryptovalutor, varav Bitcoin är den äldsta och mest populära. Värdet på valutorna har en tendens att ändras kraftigt.

När det gäller frågan om hur det kommer sig att kryptovalutorna faktiskt har ett värde skriver Discipleship Ministries att det är svårt att både förklara och förstå.

“Ett svar är att det finns ett begränsat antal av dem och att folk just nu vill ha dem. Till exempel: varför stiger värdet på en konstnärs målningar efter att hon eller han dör? Deras målningar är begränsade i antal och det kommer inte att finnas fler. Det existerar nästan 19 miljoner Bitcoins just nu och det kommer aldrig att finnas mer än 21 miljoner.

Adam Bennett jämför valutorna med arkadspel där en viss summa pengar växlas till en pollett som sedan används i ett specifikt sammanhang.

Enligt nyhetsbyrån AP accepterar Back Bay Baptist Church sju olika kryptovalutor: Bitcoin, Ethereum, USD coin, Dogecoin, Litecoin, Die och Bitcoin cash. Men samtidigt går det också bra att ge gåvor i traditionella valutor.

“Det var mer av nyfikenhet”

Det har bara gått drygt två veckor sedan medlemmarna i Back Bay Baptist Church i Saint Martin kunde börja skänka pengar i kryptovaluta och enligt Adam Bennett är det för tidigt att säga om det blir någon succé.

Men han menar att allt fler kyrkor kommer att börja använda sig av kryptovaluta.

– Vår kyrka började eftersom det fanns ett intresse. Det var mer av nyfikenhet. Men det är en tillgång. Om någon vill ge till vår kyrka på samma sätt som de skulle ge ett stycke land så kan de. Sedan kan vi sälja det och använda pengarna för Guds mission.

Fler artiklar för dig