Nyheter

Alf Svensson: Vilsenhet bland en del kristdemokrater

“Om du säger gamla KD, så är det en del som frågar sig och undrar”

Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson anser att det finns en vilsenhet bland en del av dagens kristdemokrater.
– Jo, det kan jag tillstå rakt upp och ned, säger han till Expressen.

Alf Svensson, som ledde Kristdemokraterna 1973–2004, säger i en intervju med Expressen att han inte har några kontakter med KD-ledaren Ebba Busch och att han numera står vid sidan av partiets verksamhet. Samtidigt svarar han på tidningens fråga om huruvida det finns “en vilsenhet bland en del KD:are”.

– Jo, det kan jag tillstå rakt upp och ned. Om du säger gamla KD, så är det en del som frågar sig och undrar. Sedan har det kommit nya som kanske har ett annat synsätt. Vi som är gamla, vi har med oss ett arv. Och jag vågar också säga att vi har med oss ett perspektiv som man inte kan förvänta sig att yngre personer har. Men för mig är det angeläget att det ska finnas ett kristdemokratiskt parti, säger Alf Svensson till tidningen.

“Det juridiska är en sak”

Med anledning av KD-ledaren Ebba Buschs pågående hustvist säger Alf Svensson till Expressen att “det juridiska är en sak”, medan “hur folk känslomässigt upplever” tvisten kan vara en annan sak.

– Den avvägningen måste man göra som politiker och den utgår jag från att Ebba Busch och personerna runt henne har gjort. Och har man då kommit fram till att man fullföljer det juridiska målet så får man respektera det. Det är det enda jag kan göra.

“Uppseendeväckande”

Den tidigare KD-ledaren ger i intervjun med Expressen också sin syn på att Ebba Busch har ett accepterat strafföreläggande för grovt förtal, sedan hon i sociala medier spridit vissa uppgifter om ett dåvarande juridiskt ombud för motparten i fastighetstvisten.

– Det är klart att det är uppseendeväckande. Det vore konstigt att säga något annat. Men jag vill inte recensera, säger Alf Svensson, som samtidigt framhåller att de uppgifter som Ebba Busch spridit i sociala medier varit sanna.

---

Fakta: Alf Svensson

  • I 31 år, 1973–2004, var Alf Svensson Kristdemokraternas partiordförande.
  • Partiet klarade fyraprocentsspärren och kom in i riksdagen i valet 1991. Alf Svensson blev bistånds- och människorättsminister samt vice utrikesminister i regeringen Bildt.
  • Sitt bästa val hittills gjorde partiet under hans ledning i valet 1998, då partiet fick 11,8 procent av rösterna.

---

Fler artiklar för dig