Nyheter

Kyrkanställda deltog i skolavslutning - skola anmäls

Skolan ändrar sina rutiner efter att en anmälan till Skolinspektionen inkommit

Grundskolan Hölöskolan i Södertälje kommun bjöd in personal från Svenska kyrkan att hålla i delar av skolavslutningen. Efter en anmälan till Skolinspektionen stoppas nu skolan från att göra det igen.

När Hölöskolan i Södertälje kommun hade sin skolavslutning i somras kunde den inte hållas i kyrkan på grund av pandemin. Däremot bjöd skolan in två ur kyrkans personal i Hölö-Mörkös församling som hjälpte till med ljudutrustning och berättade om platsens historia. De delade också ut fikabiljetter till skolans kafé till barnen.

Några dagar efter att avslutningen ägt rum inkom en anmälan till Skolinspektionen. Den som skickade anmälan skrev att skolan brutit mot regeln att undervisningen ska vara icke-konfessionell.

“Kyrkan fick möjligheten att indoktrinera elever, marknadsföra sig och ägna sig åt rekrytering med inbjudan till gratis godis och gott vid kyrkan senare under dagen”, angav anmälaren som skäl till att händelsen bör utredas, enligt Länstidningen.

Kommer inte tillbaka

Skolinspektionen tog emot uppgifterna och lämnade över dem till Södertälje kommun som inledde ett samtal med skolan. I samtalet framkom att Hölöskolan inte reflekterade över att avslutningen skulle kunna innehålla konfessionella inslag eftersom kyrkans representanter inte predikade eller bad.

Enligt Länstidningen har skolan “i efterhand [...] förstått att det var olämpligt. Fortsättningsvis kommer kyrkan inte att vara delaktig i Hölöskolans skolavslutningar”. Kommunen kom därmed fram till att händelsen inte var enligt reglerna, även om grundskolechefen Jenny Stanser erkänner att det är en svår bedömning.

– Det var en omfattande del av avslutningen som kyrkan höll i. Man bjöd även in till kyrkans aktiviteter, vilket kan bedömas som konfessionella inslag. Men det är svårt då vi rör oss i en zon där det inte finns någon expert eller förklaringsmodell, säger hon till Länstidningen.

“Förvånad”

Åsa Lindgren, kyrkoherde i Hölö-Mörkö församling, säger att hon blev förvånad över anmälan eftersom det inte förekom någon bön eller välsignelse.

– Vi har haft en lång tradition av samarbete med skolan och det har varit väldigt uppskattat, säger hon till Kyrkans tidning.

Nu diskuterar kyrkan med skolan för att se vilka delar av ett samarbete som kan fungera i framtiden.

– Vi kommer att fortsätta bjuda in Hölöskolan till skolavslutning och andra former av samverkan inom ramen för läroplanen, säger Åsa Lindgren.

---

Fakta: Konfessionella inslag i skolan

  • I verksamheter som inte har en konfessionell inriktning ska konfessionella inslag inte få förekomma, enligt lagen.
  • Däremot är det tillåtet att hålla skolavslutningar i gudstjänstlokaler, som kyrkor.
  • I konfessionella verksamheter, som i religiösa friskolor, är konfessionella inslag, som bön, tillåtna.

---

Fler artiklar för dig