Nyheter

Kristna Facebooksidor drevs av trollfabriker

Skapade fejkade sidor för att lättare sprida desinformation, enligt rapport

Kristna Facebook-sidor delade bibelord och inspirerande berättelser till miljontals användare. Men sidorna drevs av organiserade nätverk i Östeuropa utan någon koppling till kristen tro, avslöjar en läckt rapport från en tidigare Facebook-anställd.

En rapport som skrivits av en tidigare medarbetare på Facebook avslöjade att nästan alla stora kristna sidor på hemsidan drevs av trollfabriker i Östeuropa. Rapporten skrev i oktober 2019 och berörde framför allt desinformation inför presidentvalet 2020, men har först nu blivit offentlig efter att MIT Technology Review fått tag i den.

19 av de 20 största kristna sajterna ska då ha varit i händerna på trollfabriker i länder som Nordmakedonien och Kosovo, där ägarna saknar koppling till den amerikanska kristenheten, enligt rapporten.

“Vår plattform har gett den största rösten bland kristna amerikaner till en handfull oärliga aktörer som aldrig har varit i kyrkan”, säger Jeff Allen, som var anställd som dataingenjör på Facebook. Någon månad efter att han skrivit rapporten lämnade han företaget i besvikelse över hur det hanterade hotet om desinformation.

Spreds till fler

De kristna Facebooksidorna hade namn som Be happy, enjoy life, Jesus is my Lord och Purpose of life och tillsammans hade de många tusen följare. De delade såväl bibelverser som berättelser ur verkliga livet.

Samtidigt var sidornas följare bara en liten del av alla som tog del av materialet. Enligt rapporten ska sidorna ha nått 75 miljoner amerikaner varje månad, där 95 procent av alla som tagit del av sidans uppdateringar i sitt flöde aldrig följt sidan direkt. Även om mycket av materialet var generiskt och taget från andra sidor var syftet att bygga upp en bas av följare för att enklare sprida desinformation, menar Jeff Allen i rapporten.

Sidor finns kvar

Facebook säger i ett uttalande att de har adresserat problemen med trollfabriker och fejkade sidor som rapporten lyfter.

– Sedan [rapporten skrevs] har vi skapat arbetsgrupper, tagit fram nya riktlinjer och samarbetat med andra i branschen för att konfrontera dessa nätverk. Vi har vidtagit aggressiva åtgärden mot den här typen av utländska och inhemska falska grupper och har delat resultaten vid varje kvartal, sa talespersonen Joe Osborne till MIT Technology Review.

När tidningen kontrollerade påståendena förra månaden var många av sidorna bortplockade, men det framkom också att fem av sidorna som nämndes i rapporten var kvar.

---

Fakta: Trollfabriker på Facebook

  • Trollfabriker är organiserade försök att få ut ett budskap genom sociala plattformar, ofta av länder i syfte att utöva politisk påverkan.
  • I dessa fall betalar länder privatpersoner för att skapa fejkade sidor eller profiler på sociala medier och sprida desinformation.
  • Många trollfabriker finns i Östeuropa, men även i andra delar av världen.

---

Fler artiklar för dig