Nyheter

Medierna stavade Saronkyrkan fel - fick helt annan innebörd

Sauron, Sarong eller Saron? Två stora mediebolag stavade fel då en av Göteborgs kyrkor fick stor uppmärksamhet i samband med en explosion

Efter den fruktansvärda explosionen i Annedal i Göteborg fick flera av de boende hjälp i Saronkyrkan. Eller heter den verkligen det? Minst två alternativa namn till kyrkan dök upp i medierna.

Tjugo personer fick föras till sjukhus efter en kraftig explosion i ett bostadshus i Göteborg i tisdags morse, vilket är en i raden av uppseendeväckande dåd som drabbat Sverige. Men mitt i allt elände var det samtidigt svårt att inte dra lite på smilbanden när medier började berätta om Saronkyrkans hjälpinsats.

Kyrkan ligger i närheten av explosionen och kunde öppna upp sina dörrar för att de som lämnat sina hem i all hast skulle ha någonstans att ta vägen.

Namngavs efter Sauron

När Svenska Dagbladet berättade om kyrkans hjälparbete var det dock med ett namn hämtat från fantasyklassikern Sagan om ringen. Saronkyrkan hette nämligen i deras version Sauronkyrkan, alltså namngiven efter den ondskefulle varelsen Sauron. I fantasins värld är han en ondskefull mystisk gestalt som med hjälp av sin härskarring försöker roffa åt sig all makt.

Även om Svenska Dagbladet var snabba med att rätta sitt misstag gick händelsen inte spårlöst förbi i sociala medier. Med inspiration från filmatiseringen av Sagan om ringen gjorde pastor Micael Grenholm ett skämtsamt bildkollage, där “Sauronkyrkan” såg ut att hamna mitt i det ondskefulla landet Mordor, där Saurons glödande öga placerades precis ovanför kyrkans kors.

Sauronkyrkan

Blev klädesplagg

Som om det inte vore nog. Även Sveriges Television hade lite svårt att stava rätt. Men de placerade Saronkyrkan i en helt annan miljö, snarare i Sydostasien. I deras version hette kyrkan nämligen till en början Sarongkyrkan.

Sarong är ett tygstycke man sveper runt midjan så att det blir som en kjol, vilket är ett populärt plagg som används i Indien, Indonesien och andra delar av Asien. Det hör till ovanligheten att namnge kyrkor efter klädesplagg och även SVT rättade snart sitt misstag.

Bibliskt ursprung

En bra utgångspunkt när man vill vara säker på att skriva rätt namn på en kyrka är att utgå från Bibeln och dess geografiska beskrivningar. Saron är nämligen en plats i Israel, omnämnd i Bibeln, vilket också är anledningen till Saronkyrkans namn.

Flera andra kyrkor i Sverige har på liknande sätt hämtat sina namn från bibliska geografiska platser som Smyrna, Betel och Sion.

---

Fakta: Saronkyrkan

  • Saronkyrkan är en av Göteborgs stora frikyrkoförsamlingar, som tillhör Evangeliska frikyrkan.
  • I och med explosionen i Annedal kopplades kyrkan snabbt in för att hjälpa behövande.
  • Även Annedalskyrkan, som tillhör Svenska kyrkan, öppnade upp sin kyrka.

---

Fler artiklar för dig