Nyheter

KD gjorde budgetutspel i kristen second hand-butik

“Den här typen av verksamhet förtjänar bättre förutsättningar”, säger Jakob Forssmed (KD)

Jakob Forssmed (KD) hade med sig reformförslag för miljarder då han besökte second hand-butiken Agape i Stockholm. Bland annat vill partiet i sin budget satsa på nystartsjobb, lönebidrag för sociala företag och jobbskatteavdrag för utsatta grupper, något de tror kan underlätta second hand-butikernas verksamhet.

Second hand-butiker drivs ofta i kristen regi och har blivit ett viktigt redskap för församlingar som vill hjälpa till i samhället. Inte minst handlar det om att ta sig an människor som står långtifrån arbetsmarknaden, och butikerna fungerar på många håll också som viktiga integrationsplatser.

Så när Madeleine Lindvall tar emot KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed i second hand-butiken Agape i Stockholm staplar hon livsberättelserna på varandra, där hon berättar hur de som butik fått vara med och hjälpa till på olika sätt.

– Det är så många människor som göms och glöms, konstaterar Jakob Forssmed när han lyssnar till berättelserna.

Jakob Forssmed (KD) besökte second hand-butiken Agape i Stockholm.

Betyder kärlek

Förutom de sociala insatserna som görs i Sverige är Agape också involverade i biståndsprojekt utomlands. Madeleine Lindvall är så klart mån om att verksamheten ska gå runt, men betonar att allt inte handlar om att maximera vinsten.

– Agape, det betyder väl kärlek, undrar Jakob Forssmed då butiksnamnet kommer i fokus.

– Rätt. Guds utgivande kärlek som inte kräver något tillbaka, svarar Madeleine Lindvall.

Hon är tydlig med att arbetet drivs i kristen regi även om det inte är direkt knutet till en specifik kyrka. Verksamheten startades en gång i tiden av hennes pappa hemma i Lidköping, där Agapes första butik vuxit fram. Butiken i Stockholm har de drivit i ungefär ett års tid. Det är en rymlig lokal placerad på övervåningen av en Hemköp-butik.

– Fräscht, summerar Jakob Forssmed när han blickar ut över lokalen.

Jakob Forssmed (KD) besökte second hand-butiken Agape i Stockholm.
Jakob Forssmed (KD) besökte second hand-butiken Agape i Stockholm.

Budgetutspel

Anledningen till att han är på plats är för att göra ett utspel inför KD:s budgetpresentation. De brukar ofta ske med stort allvar inne i riksdagen, men här sker sifferexercisen på ett litet lättsammare sätt där Jakob Forssmed berättar om satsningar på arbetsmarknadsåtgärder som är tänkta att underlätta den här typen av verksamhet. Det handlar om pengar till nystartsjobb, lönebidrag för sociala företag och jobbskatteavdrag för utsatta grupper (se faktaruta).

En av höstens stora politiska strider handlar om vem som ska få igenom sin budget, där mycket fokus ligger på om S, MP, C och V kan enas. Misslyckas de att kompromissa kan det bli oppositionens budget som går igenom, bland annat med de förslag Jakob Forssmed har med sig.

Jakob Forssmed (KD) besökte second hand-butiken Agape i Stockholm.

Varför presentera budgetsatsningar i en kristen second hand-butik?

– För att jag tycker att second hand-butiker och andra sociala företag gör så stora insatser bakom kulisserna, inte minst när det gäller att ge människor som har svårt att hitta en plats på arbetsmarknaden en chans, säger Jakob Forssmed.

Är inte det här enbart en flirt med kristna väljare?

– Det här är ett försök att stärka de här krafterna, att människor ska få komma till ett sammanhang, få göra en insats, få en lön, samtidigt som det genererar pengar till hjälpverksamhet. Kalla det för en flirt eller vad du vill, men nog förtjänar den här typen av verksamhet bättre förutsättningar.

---

Fakta: KD och jobben

  • I sitt förslag till statsbudget vill KD satsa 3,4 miljarder kronor på att förstärka nystartsjobben, för att hjälpa dem som hamnat utanför arbetsmarknaden.
  • Ytterligare 1,1 miljarder kronor vill de ska gå till så kallade matchningsanställningar, en satsning för de långtidsarbetslösa.
  • Utöver det vill partiet förstärka lönebidragen för sociala företag, 180 miljoner kronor, och se ett dubbelt jobbskatteavdrag för utsatta grupper, 1,16 miljarder kronor.

---

Fler artiklar för dig