Nyheter

Skånekyrkor bjuder in till kulturhuset för att förmedla hopp

Låter ungdomsledarna lägga upp programmet för fem kvällar i Hässleholm

Erfarenheterna av att nå ut med sitt budskap under pandemin har inspirerat två församlingar i Hässleholm att hyra stadens kulturhus. Som en tröskelsänkare för ovana kyrkobesökare planerar de därför fem kvällar med ambitionen att ge människor nytt hopp.

Pingstkyrkans pastor Lasse Bjervås är förväntansfull inför satsningen som hans församling gör tillsammans med New Life Church.

– Vi ville göra något som stretchar oss lite. Vi vill göra något som inte är för oss själva och vi har valt att bjuda in hässleholmarna till deras finrum, förklarar Lasse Bjervås.

– Vi vill sända ut ett budskap om att det finns hopp och vi tror att det är nyttigt att spela lite på bortaplan ibland.

Har ni upplevt att kyrkolokalen skrämmer bort folk som egentligen är intresserade av det kristna budskapet?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är mer: Aha, får man komma dit? För många hässleholmare är pingstkyrkan synonymt med second hand som är öppen fyra dagar i veckan. När det gäller själva kyrkan tror jag mer att man betraktar den som en klubblokal.

Precis som på andra platser har de lokala församlingarna i Hässleholm tvingats att ställa om sin verksamhet under pandemin. Pingstkyrkan, som i 40 år sänt sina gudstjänster direkt via närradion fortsatte med det och gick sedan över till webbsända gudstjänster via Youtube. Kaféet på second hand fick slå igen, men i stället kläcktes nya idéer för hur man skulle möta människor och deras behov.

– Vi har haft matkasseutdelning, delat ut matkuponger och öppnat ett litet morgonfik där vi har serverat frukost och kunnat möta människor. Vi har delat ut påskliljor på stan och på mors dag delade vi ut 1 000 röda rosor till mammor. Varje söndag kväll hela sommaren har vi haft sång och musik från kyrktrappan därefter fika. Uppåt 100 människor har lyssnat som mest.

Hur har det påverkat grannsämjan?

– Folk har öppnat sina dörrar och lyssnat från sina balkonger. Ingen har klagat. Jag tror att det har skapat goda relationer. Vi har nått många människor som vi inte haft i kyrkan annars, konstaterar Lasse Bjervås.

Pingstförsamlingen har drygt 400 medlemmar på pappret, en relativt stor frikyrka med Skånemått mätt. New Life Church räknar 140 medlemmar. Nu hoppas de locka ovana kyrkobesökare till fem samlingar i kulturhuset med start den 7 november. Det blir en slags lågtröskelgudstjänster med mycket musik där upplägget bygger på ett samtal med en intressant profil. Andra kvällen kommer artisten Gift Blessing från Talang och sista tillfället blir det en julmatiné.

– Våra ungdomspastorer och barnpastorer har varit motorer för att lägga upp programmet. Vi andra står med och välsignar. Det ska vara en ung touch på det här, unga människor ska känna sig hemma, förklarar Lasse Bjervås som i nästa andetag berättar att 40 dagars bön och fasta också ingår i förberedelserna.

– Vi vill förmedla till den här stan att det finns hopp. Det är inte kört.

Nyligen såg Lasse Bjervås en tv-intervju med skådespelaren och komikern Rachel Mohlin som just kommit ut med en bok om sin frikyrkliga uppväxt, ett sammanhang där hon upplevt Gud som något skrämmande. Och hon är inte den ende som känt så, konstaterar Bjervås som frågar sig:

– Hur har det kunnat bli så mycket sådant?

– I dag är det inte kyrkan som talar om att världen ska gå under, nu är det Greta Thunberg, FN:s generalsekreterare och olika röster i tv-nyheterna som säger så. Mitt i allt detta måste vi sprida hopp och det önskar jag att de här fem samlingarna ska göra, säger Lasse Bjervås.

---

Fakta: Fem samlingar i Hässleholm kulturhus

  • Arrangeras av stans båda pingstförsamlingar: Pingstkyrkan och New Life Church.
  • 7 november – familjeföreställning med Mr Goran med flera.
  • 12 november – artisten Gift Blessing från TV4:s tävling Talang.
  • 20 november – samtal med Abbi Åkvist, barnslaven som fick ett nytt liv.
  • 28 november – en kväll om psykisk ohälsa med Christine Viklund från Pingst Omsorg.

---

Fler artiklar för dig